стрічка

На Локачинщині тривають судові тяжби довкола церкви

25 Квітня 2019, 08:50
1286

Храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці в Зубильному, котрий належить релігійній громаді Української Православної Церкви, за результатами зборів територіальної громади, оголосила своїм ПЦУ.

15 лютого в храмі поміняли замки, 17 лютого настоятель з прихожанами забрали з приміщення свої речі, – повідомляє Волинська Єпархія УПЦ.

Хоча спочатку дані про кримінальні правопорушення не були занесені в ЄРДР, Луцький міськрайонний суд, зобов’язав своїм рішенням, від 8 лютого 2019 року, розпочати досудове розслідування.

Волинська Єпархія пише, що проводячи розслідування, слідчий СВ Локачинського ВП Горохівського ВП ГУНП не визнав та не допитав у якості потерпілого, настоятеля захопленого храму Володимира Бірука, не довів розміру шкоди, не дотримав процесуального порядку винесення постанови, не надав оцінки фізичним діям особам, які вчинили кримінально-каране діяння, не вчинив жодних слідчих дій, щодо отримання фактичних даних, які мали б встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, які мали б значення для даного кримінального провадження та підлягали б доказуванню.

Таким чином, при проведенні досудового слідства слідчий неповно становив всі обставини кримінально правопорушення та передчасно і необґрунтовано виніс постанову про закриття кримінального провадження.

Тому, беручи до уваги скаргу протоієрея Володимира Бірука, від 16 квітня 2019 року, Локачинський районний суд, згідно Ч.2  ст. 9 КПК України скасував постанову слідчого СВ Локачинського ВП Горохівського ВП ГУНП України про закриття кримінального провадження та зобов’язав правоохоронців всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження. Усі матеріали справи направити Локачинському ВП Горохівського ВП ГУНП України для продовження досудового розслідування.





Нагадаємо, що першими до ПЦУ у Локачинському районі приєдналися громади сіл Сірнички, Семеринське і Зубильне. 3 лютого парафія села Зубильне прийняла рішення залишити УПЦ ПМ, 10 лютого настоятель Володимир Бірук не віддав ключі від церкви, «Інтер» приїхав знімати, а люди вирішили відкрити церкву самотужки через тиждень. У Войнині перейти до Православної Церкви України вирішили 10 лютого.. Наступними церквами, які перейшли до ПЦУ на Локачинщині стали Маньківська, громада якої, прийняла рішення 21 лютого. Також перейшла Холопичівська громада та Бубнівська. Пізніше Православні у Старому Загорові хотіли в ПЦУ, а 20 односельчан – ні. А священик Московського Патріархату не пускав людей до церкви.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024