стрічка

Вакцина рятує життя: чому дорослим і малим волинянам варто робити щеплення

24 Квітня 2019, 19:31
Фото ілюстративне 1305
Фото ілюстративне

З 24 по 30 квітня в світі традиційно проводять Всесвітній тиждень імунізації, метою якого є інформування людей і усунення перешкод для вакцинації, нагадування батькам про необхідність зробити щеплення своїм дітям, а всім дорослим людям – про важливість захисту  від хвороб шляхом імунізації впродовж всього життя.

Про це Район.Горохів інформує лікар-епідеміолог Горохівського міжрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» Надія Горщар.

Кожна людина має право на вакцинацію та потребує захисту від хвороб, керованих за допомогою вакцин. За словами Надії Горщар, усі вакцини, які закуповує МОЗ України та які використовують для вакцинації, зареєстровані в Україні та перед централізованим постачанням до регіонів проходять лабораторний контроль якості.

В Україні, відповідно до Національного календаря щеплень, обов'язкова вакцинація від 10 інфекційних хвороб: дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, поліомієліту, туберкульозу, гепатиту В, краснухи та гемофільної інфекції.

Низький ризик поствакцинальних реакцій на щеплення не варто прирівнювати до ризику захворіти керованою інфекцією з можливими ускладненнями при природному інфікуванні. Кожен вакцинальний комплекс повинен бути завершеним, адже тоді значно підвищиться рівень захисту організму.

ВООЗ рекомендує забезпечити вакцинацію населення до рівня 95-98% – це запобігає розповсюдженню захворювань та сприяє формуванню колективного імунітету. В такому випадку навіть в людей, які мають протипокази до вакцинації, значно знижується ризик захворіти.

У разі відмови від профiлактичних щеплень батьки повинні усвідомлювати, що вся відповідальність за здоров’я та життя своєї дитини лягає на них. Крім того, відмови від вакцинації призводять до зменшення захищених осіб в колективі і роблять можливими спалахи тих захворювань, які людство залишило в минулому.

Вакцини захищають від інфекційних захворювань! Пам’ятайте про це, та цінуйте своє здоров’я.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024