стрічка

Волинських лісівників навчали безпечній праці по-європейськи. ФОТО

24 Квітня 2019, 10:26
2019

Керівникам лісогосподарських підприємств Волині розповіли, як теоретичні знання допомагають на практиці та наскільки можливо у наших реаліях застосовувати європейський досвід.

23 квітня у прес-центрі Волинського ОЛУМЛГ відбувся  навчальний семінар «Управління ризиками у лісовій галузі» для директорів лісогосподарських підприємств. Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Захід ініціював заступник начальника управління Олександр Рибчинський та головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів ВОУЛМГ Олександр Боровицький. Присвятили семінар Всесвітньому дню охорони праці, що відзначається 28 квітня. Цей захід, як наголосили організатори, заснований на матеріалах МОП, EU-OHSA, IOSH, ІSSA, ISO 45001:2018, ISO 31000.

Олександр Рибчинський, який відкривав семінар-практикум, зазначив, що кожен директор має стати прикладом. І кожна вимога, яку ставить керівник перед своїм працівником, має підтверджуватися практичними діями.

Олександр Рибчинський також зазначив, що охороні праці у лісовій галузі – особлива увага. Для того, щоб лісозаготівля та виробництво були безпечними, підприємства вкладають суттєві кошти. Зокрема у 2018 році на охорону праці лісогосподарськими підприємствами Волині витратили 14,7 млн грн.

Про те, як теоретичні знання допомагають на практиці та наскільки можливо у наших реаліях застосовувати європейський досвід, керівникам лісогосподарських підприємств розповіла та на реальних прикладах доводила одна із кращих міжнародних експертів і тренерів Ольга Богданова.

Ольга Богданова –  канд. техн. наук за спеціальністю «Охорона праці», технічний експерт Інституту безпеки та гігієни праці IOSH (Великобританія), голова правління ESOSH, член Міжнародної асоціації соціального забезпечення ISSA, практик та тренерка з оцінки ризиків, викладачка.

Програма навчання передбачила широкий спектр найактуальніших безпекових питань. Серед них «Концепція реформування системи управління охороною праці в Україні. Очікувані зміни у законодавчому полі», «Директива № 89/391/ЄЕС Ради щодо запровадження заходів заохочення поліпшення безпеки та охорони здоров’я працівників на роботі», «Основи побудови дієвої системи управління безпекою та гігієною праці (БГП) за стандартом ISO 45001:2018», «Огляд сучасних інструментів та програм підвищення безпеки на робочих місцях. Основи ризикоорієнтованого підходу», «Практика ризик-менеджменту у лісовому господарстві. Досвід зарубіжних країн», «Оцінювання ризиків у лісовому господарстві для основних видів робіт: лісосічні роботи, трелювання деревини, вантажно-розвантажувальні роботи», «Застосування ієрархії зниження рівнів ризику. Контроль ризиків. Практичне відпрацювання», «Управління підрядними організаціями у лісовому господарстві», «Дії у надзвичайних ситуаціях як частина системи управління БГП», «Аудити безпеки».

Захід був не лише цікавим, але й корисним. Адже кожне теоретичне твердження  закріплювали практичними заняттями. У роботу активно включися всі без винятку. Були тести, колективні завдання і рішення, експертні оцінки, фаховий порівняльний огляд європейських, американських безпекових методик та українських, зокрема, і в лісовій галузі.

Після навчання відбулося тестування директорського корпусу. Експертка Ольга Богданова залишилася задоволеною результатами, відзначила високу підготовку та готовність учасників семінару до вдосконалення, вручила сертифікати та закликала не зупинятися на досягнутому, а власним прикладом сприяти безпеці та комфорту на підприємствах.


Ольга Богданова зазначила, що Волинське ОУЛМГ стало першим серед управлінь лісової галузі України, керівництво якого та директорський корпус пройшли навчання за міжнародними стандартами та отримали сертифікати.

В рамках заходу присутні мали можливість оглянути виставку дитячих малюнків на тему: «Охорона праці у лісовій галузі очима дітей».

До речі, міжнародна експертка дала їй високу оцінку і навіть констатувала, що у цьому випадку діти змусили батьків задуматися над ризиками, які чекають на тій чи іншій ділянці роботи у лісовій галузі.
























 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024