стрічка

Шацьк чи Любомль: згоранцям пропонують провести референдум на тему приєднання

14 Квітня 2019, 16:52
Шацьк чи Любомль: згоранцям пропонують провести референдум на тему приєднання 1153
Шацьк чи Любомль: згоранцям пропонують провести референдум на тему приєднання

У Згоранах Любомльського району вирішують, до якої громади приєднуватися.

Свою думку висловив один з місцевих жителів на сторінках газети «Новий погляд+»

Чесно кажучи, вже втомився писати своїм землякам на тему приєднання Згоран до когось. Цікаво, хто підбурює групу місцевих жіночок, які не володіють достовірною інформацією та реальним порівняльним аналізом фінансово-економічного стану територіальних громад, ПДФО на одного мешканця ( податків на доходи фізичних осіб)? Вони «шарахаються» без руля і вітрил, не знаючи законодавчої бази, всупереч здоровому глузду діють за принципом: одна баба казала то до Рівного, то до Світязя, то до останньої версії – Шацька.

Хочу нагадати 40 учасникам останнього зібрання 24 березня 2019 року, які своїм голосуванням надумали вирішити долю більше 2, 6 тисяч громадян, – де всім жити, перекроївши карту Любомльського району, приєднавшись до дотаційного Шацького .

Особисто я, як житель Згоран, їм такого права не давав, як і багато тверезодумаючих односельчан, котрі не брали участі в черговому, «грубо» кажучи, балагані.

Читайте також: У Згоранах на зборах люди проголосували за приєднання до Шацької ОТГ

Цікаво, хтось із присутніх у Згоранах депутатів задумався, чому ж Світязька «рідна» сільська рада, яка по логіці найкраще знає стан справ у Шацьку, й повинна була автоматично приєднатися до «заможної» ОТГ, цього не зробила? Чи там всі хочуть жити гірше, ніж згоранці, яким хтось навішав локшину на вуха про покращення вже сьогодні?

Можна зрозуміти проблеми фінансово обділених шачан і їх бажання розширити свою монополію на озерний край та зону відпочинку за рахунок курортного люду. Вони прагнуть збільшити свій невеликий дотаційний бюджет, прихопивши при цьому Згоранський природний заповідник з його інфраструктурою і населенням як компенсацію за втрату Світязя.

Хотілось би попередити наших ласих сусідів шачан, що навіть у випадку приєднання згоранців до себе, замість поповнення бюджету, вони можуть отримати дірку від бублика та додаткові проблеми на утримання. Недавно приєднане Любомльське ТМО з податком близько двох мільйонів гривень (ПДФО), Прибузьке лісництво, моє підприємство «Профтехмонтаж», яке сплачує близько чверті мільйона гривень податків відійдуть автоматично до Любомльської ОТГ і поповнять її бюджет. Він складав з урахуванням міжбюджетних трансфертів у 2018 році близько 115 мільйонів гривень річних доходів усіх фондів. Для тих, хто трохи розбирається у фінансах, повідомляю: річний бюджет Шацької ОТГ за 2018-ий склав вдвічі менше першої.

Крім цього, Згоранські озера – це улюблене місце відпочинку любомльчан, які налаштовані зробити їх перлиною своєї громади. Знаю, що частина земляків бажає також, щоб наша сільська рада стала самостійною. На жаль, час по об’єднанню навколо Згоран втрачено. Варіант був, але закон про децентралізацію може скерувати її згідно з затвердженим перспективним планом до Головна, від чого, знаючи думки односельців, враховуючи транспортні проблеми тощо, люди не в захваті.

Моя пропозиція така: для юридичної підстави прийняття доленосного рішення, яке має визначити Згоранський вектор руху не на один рік у напрямку Білорусі, чи України, або Європи. Потрібно скористатися Законом «Про всеукраїнські та місцеві референдуми», який покаже реальне волевиявлення громадян шляхом таємного голосування. При цьому хочу відзначити, що це не опитування, а виборча процедура, передбачена діючим законодавством.

Згідно із ст. 22 України цього Закону дата проведення місцевого референдуму призначається не раніше як за два місяці від дня прийняття рішення про його проведення і повинна бути опублікована в ЗМІ. Згідно із ст. 23 потрібно створити дільничі комісії у складі 5-19 членів не пізніше як за 15 днів до референдуму. Члени висуваються органами політичних партій або зборами громадян. Бюлетні заповнюються у кабінках для голосування з дотриманням усіх вимог виборчого процесу як і на будь-яких інших виборах.

Референдум вважається таким, що не відбувся, якщо в ньому взяло участь менше половини громадян, внесених у списки для таємного голосування. Відповідно до ст. 10 цього Закону України, особи, які порушили таємницю голосування або допустили інші процедурні порушення, несуть адміністративну або кримінальну відповідальність.

Таким чином Закон передбачає волевиявлення всіх проживаючих громадян згідно підсумків місцевого референдуму. Всі інші рішення не витримують критики і не мають юридичного підґрунтя. Так що, шановні земляки, робіть висновки та приймайте зважені рішення за себе і своїх дітей.

Валерій ТЕРЕБУХА, житель села Згорани

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024