стрічка

Перший фільм про озеро Світязь зняла донька відомого українського режисера

11 Квітня 2019, 17:00
1807

Про красу озера Світязь пишуть вірші та поеми, складають пісні, художники змальовують красу озера на картинах, а режисери знімають кінофільми.

Сьогодні ми хочемо розповісти про фільм «Світязь – озеро», який було знято у 1968 році в Любомильському районі, – повідомляють OZERA у Facebook.

Режисером фільму є Майя Лінійчук, донька відомого українського режисера Якова Лінійчука. 

Що цікаво, цей фільм є дипломною роботою Майї Яківни, а в документах кінофотофоноархіва України імені Г.С. Пшеничного режисером зазначено її батька.
Майя Лінійчук згадувала у своєму інтерв’ю про зйомки своєї першої кінороботи і допомогу батька: «За будь-якої погоди знімав, які прекрасні були пейзажі у фільмі – просто класичні».

Це саме він підказав Майї, як можна зробити епізод «місто пішло під воду озера», щоб його не захопили чужинці… Дуже скрупульозно відбирав він дублі. Разом з донькою працював у монтажній.

В іншому інтерв’ю Майя Яківна скромно називала себе асистентом режисера фільму «Світязь-озеро». Вона згадувала, що їй пощастило знімати цей фільм у досвідчених майстрів документального кіно, які відкрили для неї неоціненні риси кінодокументалістики, її достовірність, велику правду життя.

На жаль, цей фільм можна переглянути лише у стінах київського кінофотофоноархіву, тож ми відправились саме туди. 

У читальній залі ми дізнались, що тривалість фільму всього лише 10 хвилин, і хоч знято його було у 1968 році, та до архіву він потрапив лише за 3 роки, у 1971. Щодо сюжету фільму, починається він з того, що на фоні води випливає напис «Світязь – озеро» і в цей час грає друга симфонія Рахманінова.

Потім на екрані з’являються рибалки, що вибирають сітку, видно, як плаває риба, повзе земля та змій вповзає в воду. Вода дуже прозора і видно дно. Також показано колося очерета, оленя, що вибігає з лісу, а поряд пасуться коні, човен, що пливе на заході сонця. Вогнище на березі, рибалки в човнах тягнуть сітку… І в кінці фільму – схід сонця, озеро та на його фоні написи авторів кінофільму:

Автор сценарію – В. Земляк
Режисер - М. Лінійчук 
Оператор - В. Орлянкін
Звукооператор – Г. Стремовський
Редактор – Н. Ільченко

Під час фільму лунає такий текст:

«Світязь… Світязь – озеро… Чудо землі древлянської. На Волинському Поліссі – в краю синіх озер, Світязь – цар межи царів… В народі його звуть «оком морським» кажуть, то визирає на світ підземне море. Великі скарби і дивні таємниці криються в його пучині. Безліч століть живлять Світязь кришталево – чисті, студені джерела. Одне з Світязьких див – вугор. Риба – змій! Його батьківщина – Атлантичний океан. Там, на величезних глибинах, вугрі нерестяться і гинуть. А молодь виростає і повторює споконвічний дивовижний шлях батьків – тисячі кілометрів через океан, ріками і річечками, а де й суходолом, до прісноводних озер Європи. Світязь – найдальша точка цього путі.

Світязь! Є в цій назві щось від незборимого вічного витязя… Кажуть, давно-давно стояло тут велике місто і теж Світязем звалось. Славилось багатством, сильними, красивими людьми. Якось, коли Світязький князь був у далекому поході, до міста підступила ворожа рать. Нерівні були сили… Та Світязь не скорився. Місто пішло під землю. Над ним скипіла хвиля, а красуні – світязянки стали очерет – травою… І кажуть в народі, що в часи лихоліття оживають світязянки, боронять свій край від ганьби і неволі. Заступили вони шляхи і фашистської орді. І досі зберігають Шацькі ліси пам’ять про народних месників.

Розвідниця Ярина Смоляр віддала життя за Світязь. Жорстоко помстилися партизани за Ярину, за таких як вона героїв – відомих і безіменних. Не корились волиняни, не корився і Світязь, свято оберігаючи клапоть вільної землі – Острів. Там переховувались партизани, юнаки і дівчата з навколишніх сіл, рятуючись від фашистської неволі.

 Минають тисячоліття, спливають віки…
А Світязь живе… повноводний, могутній… З глибоких недр землі бере він життєдайну силу, щедро налуває Прип’ять, Західний Буг, Дніпро…

Первозданне, споконвічне Світязь – озеро!»

1

1
Режисер фільму «Світязь - озеро» Майя Лінійчук
Режисер фільму «Світязь - озеро» Майя Лінійчук

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024