стрічка

Ягодинській митниці минає 75 років з часу створення

10 Квітня 2019, 17:00
Ягодинська митниця 1972
Ягодинська митниця

Після зайняття району радянськими військами в липні 1944 року і їх подальшому просуванню по території Польщі, постало питання організації митниці на кордоні із сусідньою державою.

Наказом Головного Митного Управління НКЗТ-СРСР, №120/к від 22 жовтня 1944 року призначений перший начальник Ягодинської митниці  – А. Остапков,  – йдеться на сторінці-facebook Любомльського краєзнавчого музею.

Згідно з наказом Народного комісаріату зовнішньої торгівлі СРСР в листопаді 1944 року була створена Ягодинська митниця. 18 грудня 1944 р. тимчасово був відкритий митний пост «Вовчий Перевіз».

Митниця діяла відповідно до кодексу СРСР про митниці, затвердженого постановою ЦВК і РНК від 19 грудня 1928 р. Відповідно до наказу Міністерства зовнішньої торгівлі СРСР від 27 квітня 1955 р. №202 Ягодинську митницю перетворено в митний пост Брестської митниці. Згідно з наказом Міністерства зовнішньої торгівлі СРСР від 30 червня 1958 р. №172 митний пост знову перетворено в митницю. Здійснювала на кордоні контроль за виконанням закону про монополію зовнішньої торгівлі СРСР.

Згідно з наказом ДМСУ від 20 грудня 1996 р. № 564 «Про створення регіональних митниць та митниць Державної митної служби України» на базі Волинської, Ковельської, Луцької та Ратнівської митниць утворена Волинська митниця. Зоною Волинської області діяльності митниці визначена Волинська область. Відповідно до наказу Державної митної служби України від 19 березня 1999 р. №163 «Про реорганізацію митних органів» Волинську митницю було ліквідовано і створено Волинську обласну митницю та Ягодинську митницю.

Відповідно до наказу ДМСУ від 26 квітня 2000 р. № 237 «Про перейменування Волинської обласної митниці» Волинська обласна митниця перейменована у Волинську митницю. Підпорядковувалась Західній регіональній митниці, з 2005 р. – Державній митній службі України, з 2006 р. – Західній регіональній митниці і т.д.

Виконувала такі основні функції: контролювала дотримання суб’єктами ЗЕД та громадянами встановленого порядку переміщення товарів та інших предметів через митний кордон; здійснювала митний контроль, оформлення товарів та інших предметів; перевіряла відомості, заявлені у вантажній митній декларації при митному оформленні товарів; нараховувала та справляла у зоні своєї діяльності митні платежі та збори; забезпечувала контроль за доставкою вантажів у інші митні органи; забезпечувала функції валютного контролю та контролю за термінами повернення в Україну імпортної частини бартерних угод.

Згідно з наказом ДМСУ від 13 липня 2010 р. № 751 «Про оптимізацію структури митних органів, розташованих на території Волинської області» з 27 жовтня 2010 р. припинено діяльність Волинської митниці шляхом приєднання її до Ягодинської митниці, яку визначено правонаступником Волинської митниці.

У зв’язку із реформами в галузі митниця часто міняла свій статус та підпорядкування.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року № 311 «Про утворення територіальних органів Державної фіскальної служби та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України», утворено, зокрема, Волинську митницю ДФС. Тоді ж розпочато реорганізацію Ягодинської митниці Міндоходів шляхом приєднання до Волинської митниці ДФС

Відповідно до наказу ДФС від 9 вересня 2014 року у Волинській митниці ДФС серед інших створено митний пост «Ягодин» як відокремлений структурний підрозділ.

Загалом, сьогодні митні органи продовжують виконання трьох основних функцій – фіскальної, інформаційної та правоохоронної. Фіскальна функція полягає в зборі мита за експортно-імпортні операції, а також в оформленні документів юридичних та фізичних осіб, яке обкладається митним збором; інформаційна – у зборі й обробці інформації, поширенні статистики серед відповідних державних структур; правоохоронна функція реалізується шляхом боротьби зі злочинністю, передусім із контрабандою.

Ягодинська митниця
Ягодинська митниця

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024