стрічка

«Волиньгаз» має право донараховувати куби газу споживачам, – фінансовий директор компанії

10 Квітня 2019, 15:20
Фінансовий директор Андрій Тимчишак 4165
Фінансовий директор Андрій Тимчишак

Компанію ПАТ «Волиньгаз» Національна комісія оштрафувала на 850 тисяч гривень за донарахування природного газу побутовим споживачам. Нацкомісія здійснює державне регулювання з питань енергетики та комунальних послуг. «Волиньгаз» не погоджується з рішенням держрегулятора.

Про це розповів фінансовий директор компанії Андрій Тимчишак під час прес-конференції «Волиньгазу» у середу, 10 квітня.

За словами Андрія Тимчишака, перевірку (донарахування споживачу додаткових обсягів природного газу в листопаді-грудні 2018 і в січні 2019 року) Нацкомісія завершила в кінці березня. В результаті – штраф компанії 850 тисяч. При цьому обсяг донарахованого газу в грошовому еквіваленті складав орієнтовно 600 гривень. Тобто це є донараховані куби, коефіцієнт яких десь 1–1,5% до обсягу залежно від температури повітря і залежно від того, де встановлений лічильник.  Розмір штрафу перевищує майже в 1,5 тисячі разів в розмірі донарахованого природного газу, зауважив фінансовий директор.

«Я наголошую, що перевірка відбувалася на підставі скарги від одного побутового споживача. ПАТ «Волиньгаз» обслуговує в межах Волинської області більше 250 тисяч побутових споживачів. Тобто звернувся один споживач, на основі цього звернення провели перевірку. Ми не згодні з рішенням регулятора. Отож, подали спростування одразу ж після завершення перевірки. Зараз готуємо ще звернення до суду для оскарження рішення Національної комісії. Ми будемо відстоювати свою позицію надалі в суді, оскільки, на наш погляд, всі нормативні акти й законодавство України дає нам можливості й повноваження здійснювати ці нарахування, які ми почали робити в минулому році», – пояснив Андрій Тимчишак.

Доповідач під час прес-конференції зауважив, що позиція Нацкомісії є дещо дивною, оскільки в акті на проведену перевірку не вказали чіткі підстави й посилання на нормативні акти, які порушило підприємство «Волиньгаз». В компанії досі вважають, що їхня позиція є коректною, і вони діють в рамках законодавства.

«Врегулювання цього питання можливе тільки або шляхом зміни нормативних актів – це зокрема Закону про ринок природного газу та кодексу газотранспортної системи, які дозволяють нам робити ці нарахування, або переходу на енергетичні одиниці чи внесення змін в інші нормативні акти. Чи інший варіант – перегляд тарифу і включення в нього цих обсягів газу по приведенню до стандартних умов», – наголосив Андрій Тимчишак.

У Нацкомісії вважають, що ці обсяги газу включені в тариф і покриваються тарифом на розподіл природного газу. «Волиньгаз» неодноразово звертався до регулятора впродовж останніх трьох років з проханням переглянути тариф, та його так і не переглянули. Тобто з кінця 2015 року в компанії діє той самий тариф на розподіл природного газу. Він складає 713,5 гривень без ПДВ і містить 10% від ціни газу, яка зараз діє для побутових споживачів на ринку.

«Ціна 8,5 тисяч, тариф наш 800 з чимось гривень, якщо брати з ПДВ. Тобто 10% ціни газу компанія отримує за те, що здійснює розподіл газу і експлуатацію газорозподільної системи у Волинській області. За три роки змінилися ціни на основні позиції, змінилася вартість газу на виробничі витрати, зросла зарплата, значно зросли витрати на паливо-мастильні матеріали, тому наш тариф зараз не покриває витрат компанії. І якраз повноваження регулятора щорічно переглядати тарифи, в тому числі для газорозподільних матеріалів, переглядати їх, аналізувати і приймати рішення щодо зміни цих тарифів», – розповів Андрій Тимчишак.

Фінансовий директор «Волиньгазу» також зауважив, що Закон про ринок природного газу, який діє впродовж трьох років, передбачає, що тарифи повинні бути недискримінаційними і повинні покривати витрати компанії.

«На жаль, цього не відбувається, і компанія зазнає збитків. Тому Нацкомісія не переглядає нам тариф. Одним із ключових моментів, чому ми почали нараховувати споживачам додаткові обсяги газу для приведення їх до стандартних умов, є те, що в тариф не включені ці обсяги і ми повинні виставляти їх споживачеві. Нацкомісія вважає, що це є включено до тарифу. Тому це ключовий момент у нашому спорі на сьогодні», – завершив Андрій Тимчишак.

Читайте також: У Волиньгазі назвали нові ціни на приєднання до мереж

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024