стрічка

На Волині природоохоронці розібрали річкову загату. ФОТО

09 Квітня 2019, 18:33
облизу Селіска природоохоронці розібрали річкову загату 2305 Джерело: Facebook
облизу Селіска природоохоронці розібрали річкову загату

Працівники Любешівського природоохоронного науково-дослідного відділення національного природного парку «Прип’ять-Стохід» дбають про проточність водойм та збереження їх біорізноманіття.

На днях вони розібрали загату на річці Стохід, що поблизу села Селісок, – повідомляють на сторінці заповідника у Facebook.

Загата – споруда для затримання руху води в річці, потоці, перешкода для плавання, що утворилася від скупчення, нагромадження криги, снігу, піску та рослинності. На річках невеликі загати існували з давніх часів, сліди від яких спостерігаються і досі.

Люди перегачують русла річок дерев’яними кілками, колодами та металевими щитами. Конструкцію скручують дротами й збивають цвяхами. А деякі загати роблять з іржавих каркасів автомобілів і металевої сітки для огорожі, залишаючи вузький отвір для проходу риби.

Розчищення русла Стоходу  дозволить уникнути масової загибелі мешканців річки та забезпечить необхідну її проточність. Адже перед кожною такою загатою утворюється маленький ставочок, де збирається рослинність, починається загнивання органічних речовин. Як результат, «з’їдається» кисень, течія сповільнюється і річка деградує.









Читайте також: «Деревок: у ліцеї відбувся день національного парку»

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром