стрічка

Порахували диких звірів Волині: скільки і як

06 Квітня 2019, 16:32
Порахували диких звірів Волині: скільки і як 1335
Порахували диких звірів Волині: скільки і як

На території мисливських угідь Волинської області завершили проведення зимового обліку мисливської фауни.

Такий облік є обов’язковим для всіх користувачів мисливських господарств і проводиться щорічно. Про це повідомили в Управлінні екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації.

В результаті проведеного обліку в області нараховули:

  • 10 тис. 872 копитних: 16 зубрів*, 450 лосів*, 451 олень благородний та 764 оленів плямистих, 7713 козуль, 10 ланей, 1468 кабанів;
  • 49 тис. 651 хутрових: 33 тис. 438 зайців-русаків, 5 тис. 548 білок, 2 тис. 234 лисиці, 30 вовків, 925 єнотовидних собак, 350 норок вільних* та 764 норки американських, 663 видри*, 1 тис. 508 куниць кам’яних та 2 тис. 139 куниць лісових, 1 тис. 446 тхорів чорних*, 606 горностаїв*. Найбільше хутрових мешкає у 15 УТМРівських угіддях;
  • 12 тис. 680 птахів: сірих куріпок – 9 тис. 351, рябчиків* – 3 тис. 329.

*занесені до Червоної книги України.

За результатами обліку визначають видовий склад, встановлюють місця проживання тварин, їх міграції, територіальне розміщення, чисельність у різних угіддях тощо. Відтак, оцінюється та планується діяльність, визначаються норми добування на наступний мисливський сезон, за потреби, приймаються рішення щодо необхідності часткової або повної заборони полювання на певний вид дичини, визначається динаміка чисельності тварин.

Облік проводився по основних видах мисливських тварин (лось, олень благородний, олень плямистий, кабан дикий, козуля європейська, заєць-русак) за наступними методами:

  • методом шумового прогону (нагону) на частині території (пробних ділянках);
  • обліком на місцях підгодівлі тварин та їх зимових скупчень;
  • методом картування слідів шляхом об’їзду угідь на автотранспорті та анкетно-опитовим методом.

Особлива увага звертається на відповідність фактичної чисельності, визначеної матеріалами мисливського впорядкування. Під час обліку проводився також аналіз наявних біотехнічних споруд для зимової підгодівлі диких тварин (оленя, кабана та козулі). Аналіз зібраної інформації свідчить, що біотехнічні споруди у обстежених господарствах облаштовані в повному обсязі і заповнені відповідними кормами (сіном, коренеплодами, різного роду зерновими).

Довідково: мисливське господарство у Волинський області ведуть на площі 1,507 млн га, з них 343,2 тис. га (24,9%) надано в користування підприємствам Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. Загалом мисливським господарством в області займаються на сьогодні 54 користувача мисливських угідь, з них 15 – державних підприємств.

Облік фауни на Волині здійснюється з дотриманням вимог чинного законодавства України за участі мисливствознавців, представників управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації спільно з фахівцями Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства та Держпродспоживслужби у Волинській області.

Коментар