стрічка

На Рівненщині священик перешкодив проведенню інвентаризації церкви

05 Квітня 2019, 17:15
2395

З ініціативи Рівненської ОДА на всій території області інвентаризують церковне майно, щоб забезпечити збереження пам'яток культурної спадщини, особливо там, де виникли конфлікти між парафіянами однієї громади.

Оскільки Космо-Даміанівська парафія села Розваж перейшла до Православної церкви України і зареєструвала статут у новій редакції, у четвер, 4 квітня, Юрій Ягодка, Розвазький сільський голова, утворив робочу групу з інвентаризації. До її складу ввійшли представники сільради, райдержадміністрації, ПЦУ та УПЦ МП.

Розпорядження Ю. Ягодки
Розпорядження Ю. Ягодки

 

У п’ятницю, 5 квітня, інвентаризаційна комісія, членом якої став відомий реставратор і мистецтвознавець Микола Бендюк, у дзвіниці виявила і описала старовинні ікони XVIII–XIX століть, а також рештки іконостасу знищеної церкви.

Незважаючи на попередні домовленості, прихильники Московського патріархату на чолі зі священиками В. Лавренюком, О. Максимюком і С. Нагаєм заблокували вхід до храму й перешкодили членам робочої групи провести інвентаризацію церковних речей у храмі, що є пам’яткою архітектури національного значення.

Під час інвентаризації
Під час інвентаризації

 

З огляду на таку агресивну поведінку вірян, сільських голова опечатав дзвіницю з іконами. Однак активісти УПЦ МП оточили членів комісії і влаштували штовханину, спробувавши застосувати до них фізичну силу. Як повідомили для Район.Острог очевидці, лише втручання працівників поліції зупинило бійку.

Від почергового богослужіння і конструктивного діалогу прихильники Московського патріархату категорично відмовляються і продовжують чатувати навколо храму.


 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром