стрічка

Маневичан попередили щодо незаконного видобутку бурштину

05 Квітня 2019, 15:47
Маневичан попередили щодо незаконного видобутку бурштину 1296
Маневичан попередили щодо незаконного видобутку бурштину

У Маневицькій місцевій прокуратурі роз’яснили та повідомили, що всі випадки незаконного видобутку бурштину – сирцю або безгосподарське використання земельних ділянок зареєструють в Єдиному реєстрі досудових розслідувань відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України.

На власників земельних ділянок відповідно до статті 91 Земельного кодексу, поклали обов’язки щодо використання земельних ділянок за цільовим призначенням: 

  • Додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля.
  • Підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі.
  • Своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом.
  • За свій рахунок привести земельну ділянку у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком здійснення такої зміни не власником земельної ділянки, коли приведення у попередній стан здійснюється за рахунок особи, яка незаконно змінила рельєф.

У Кримінальному кодексі України за незаконний видобуток бурштину-сирцю передбачили кримінальну відповідальність за частиною 2 статті 240 КК України – (карається штрафом від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6800 грн. до 11900 грн.) або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк).

За безгосподарське використання земельних ділянок також передбачили кримінальну відповідальність за статтею 254 Кримінального кодексу України (карається штрафом до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 4250 грн.) або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого).

У разі самостійного виявлення фактів незаконного видобутку бурштину – сирцю або безгосподарське використання земельних ділянок, у Маневицькій місцевій прокуратурі просять звертатися за телефонами та адресами:

  • (03376) 2-15-76 або 102 (Маневицький відділ поліції ГУНП в області, 44600, селище Маневичі, вулиця Комарова, 29).
  • (03376) 2-13-77 (Маневицька місцева прокуратура, 44600, смт. Маневичі, вулиця Северина Наливайка, 2).

Читайте також: Бурштин спотикання: що за три роки (на)робив «Волиньприродресурс». РОЗСЛІДУВАННЯ

Коментар