стрічка

У Згоранах на зборах люди проголосували за приєднання до Шацької ОТГ

26 Березня 2019, 10:38
1482

Минулого тижня у Згоранській сільській раді відбулася сесія, на яку завітали невелика група жителів села та просили у депутатів провести громадські слухання, на яких обговорити питання приєднання до Шацької ОТГ. Депутатам таки після аргументів односельчан таки довелося прийняти рішення про скликання зборів.

І вже у неділю, 24 березня, у сільському клубі відбулися збори, на які завітали Любомльські керівники – голова районної ради Микола Сушик та заступник голови Любомльської РДА Олександр Бурихайло. Навідалися туди й представники Шацького району – голова районної ради Сергій Карпук та виконуюча обов’язки голови Шацької ОТГ, секретар Людмила Цевух, аби своєю присутністю засвідчити: від своєї пропозиції про приєднання до Шацька не відмовляються.

Свого часу у Згоран було чимало варіантів для об’єднання: з Рівненською ОТГ, Шацьком, Любомлем, Головном та утворення громади зі Світязем. Двічі проводилося вивчення громадської думки, збирали сходи селян, утім, конкретно згоранці так і не визначилися, з ким об’єднуватися.

А вже у неділю на зборах жителі села дали чітко зрозуміти, що хочуть «союзу» із Шацьком. Згоранський сільський голова Олександр Лукашук розповів, що Згорани – єдина сільська рада в Любомльському районі, яка ще не об'єдналася. Тож зараз у сільраді хочуть дізнатися думку людей, аби на сесії депутати змогли прийняти відповідне рішення. Перш за все сільського голову тривожить те, що при об'єднанні з Любомлем чи Шацьком у раді буде мінімальна кількість їхніх представників, до яких мало будуть дослухатися при ви рішенні питань села.

На тому, що керівництво Любомльського району має певні плани в розвитку Згоран, наголошував Микола Сушик. Це, зокрема, створення опорної школи (вже заклали у районному бюджеті ресурси), також виділяли гроші з районного бюджету на ремонт клубів, освітлення вулиць у селах. Серед недоліків приєнднання до Шацька Любомльський очільник назвав те, що в Шацькій лікарні недостатньо лікарів та діє тільки два відділення. На що згоранці твердо відповіли: є сімейні лікарі, а якщо треба – даватимуть направлення до вузькопрофільних спеціалістів у Любомль (як направляють шачан). Окрім того, чи захочуть підприємці, які працюють у Згоранах, залишати свої податки в Шацькій громаді, – теж питання.

Мали можливість і представники Шацького району виступити на зборах. Найперше, Людмила Цевух підтвердила, що пропозиція приєднання Згоран залишається в силі, а на збори приїхали не агітувати, а послухати та дати відповіді на питання, які, мождливо, з'являться у згоранців. Розповіла вона і про позитивні напрацювання Шацької громади. «Насправді робота в громаді – це важка об'ємна праця і постійний рух. І не все робиться так просто, як іноді здається. Якщо жителі Згоран переживають, що до вас не будуть дослуховуватися в Шацьку, то на це є соціально-економічний план розвитку громади, який складається на рік-два, враховуючи пропозиції депутатів та старост. У ньому прописують покроково усі проекти, які хочуть реалізувати на всіх територіях. Ми за три роки не залишили без уваги жодне село, яке увійшло до громади», – запевнила керівниця ОТГ.

На запитання Любомльських керівників району про те, чому в Шацькому районі досі до Шацької ОТГ не приєдналися решта сільських рад, Людмила Цевух відповіла: вони вже прийняли відповідні рішення, і є погодження про внесення змін у перспективний план громад Волині. Правда, за такої позиції «очікування» зі сторони решти сільрад об'єднана громада щороку втрачає певні кошти інфраструктурної субвенції.

Сергій Карпук, в свою чергу, розповів про співпрацю району та громади, аби реалізовувати різні проекти, спрямовані на покращення життя жителів території. Це, зокрема, стосується великого інфраструктурного проекту з каналізування, до написання якого долучився проектний менеджер ОТГ Андрій Сичук, а сама громада долучилась фінансово до розробки документації на проект та зуміли за півтора місяці до завершення бюджетного року освоїти 25 мільйонів гривень державних коштів.

Зрештою, після своїх виступів представники Шацького району залишили збори, не дочекавшись результатів голосування. Мотивували це тим, що жителі Згоранської сільської ради повинні без тиску та агітації самі вирішити, до кого приєднуватися і де «жити».

Як стало відомо згодом, із 73 жителів села, які брали участь у зборах, у голосуванні взяли участь 45. З них 40 таки проголосували за приєднання до Шацька, 5 висловилися проти. Ще вісім учасників слухань висловилися за те, щоб Згоранська сільрада залишалася самостійною територіальною одиницею. 

Далі, відповідно до законодавства, якщо їхнє рішення підтримають депутати Згоранської сільської ради, рішення сесії будуть направлятися у Волинську ОДА для надання позитивного висновку, а потім – у Кабмін для внесення змін у Перспективний план формування громад Волинської ОТГ.

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024