стрічка

Як боротися з весняним авітамінозом – поради медика санаторію «Лісова пісня»

24 Березня 2019, 13:00
Ірина Жмурко розповіла, як боротися з авітамінозом 1349
Ірина Жмурко розповіла, як боротися з авітамінозом

Якщо вас не радує весняне тепло, сонячна погода, ви стали дратівливим, ослабленим, хочете спати і все частіше дошкуляє головний біль – це явні ознаки того, що у вас авітаміноз.

Як обрати правильне лікування і визначитись з ефективними способами для його профілактики – медичними або народними – розповідає Ірина Жмурко, терапевт, УЗДист Волинського обласного санаторію «Лісова пісня», – пише газета «Новий погляд+».

«Ознаки весняного авітамінозу з’являються через брак вітамінів в організмі, здебільшого в холодну пору року.  В цей період організм вимагає чогось калорійного, жирного, проте триває Великий піст, багато людей виключили зі свого раціону м'ясо, молочні продукти і навіть рибу.

Перш за все, щоб уникнути авітамінозу, необхідно переглянути своє харчування. Збалансована, правильна і насичена вітамінами їжа стане ефективною профілактикою сезонному загостренню. Для тих, хто не дотримується посту, важливо, щоб щоденне харчування було повноцінним, містило фрукти, овочі, м’ясо і рибу, молочні продукти і зерно, зелень, горіхи.

Ті ж, хто постує, повинні знати, що хорошим засобом у боротьбі з авітамінозом є відвар шипшини. Достатньо всього двох ягід для забезпечення добової потреби людини багатьма вітамінами. Корисними в цю пору є також ягоди калини, горобини, малини  і чорниці (заморожені чи перетерті з цукром). А ще пийте трав’яні заспокійливі чаї з медом.

Оскільки при авітамінозі знижується імунітет, за який відповідає вітамін С, то потрібно їсти цитрусові. Крім того, не варто забувати про квашену капусту – незмінне джерело цього ж вітаміну С. Щодня в раціоні мають бути часник або цибуля, ріпа, редька. Не раджу купувати на ринку чи в магазині свіжі овочі, не властиві для ранньої весняної пори: огірки, помідори, перець. Від них ніякої користі, ще й ціни кусаються.

Пам’ятайте, що саме вітаміни, які містяться у продуктах, легше і краще засвоюються організмом, ніж препарати, куплені в аптеці. Щодо останніх, то досить дієвими є «Вітрум» і «Дуовіт».

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024