стрічка

У Великому Курені прихильники ПЦУ здивовані заявою Любешівського благочиння УПЦ МП

24 Березня 2019, 07:45
Храм Різдва Христового в селі Великий Курінь 2063 Джерело: Facebook
Храм Різдва Христового в селі Великий Курінь

Любешівське благочиння УПЦ МП назвало перехід парафіян храму Різдва Христового у Великому Курені  до ПЦУ «відвертою провокацією» та «порушенням закону».

Такі висновки благочиння оприлюднили 22 березня на сайті Волинської єпархії УПЦ МП.

У тексті, зокрема, йдеться:

 «17 березня 2019 року в сільському клубі Великого Куреня нечисленні активісти ПЦУ намагалися провести збори громади, на які прийшло до 30 осіб з 530 дорослих жителів села. Вже через два дні ієрарх УПЦ КП Михаїл Зінкевич видав указ про те, що на підставі цих «зборів» приймає парафію села Великий Курінь у ПЦУ. Дезінформацію про «перехід» села спростували у Любешівському благочинні Волинської єпархії Української Православної Церкви.

Перед цим, як повідомляється на сторінці благочиння в Facebook, в селі також зібрали підписи за «перехід» православної громади Різдва Христового, однак серед понад 500 жителів, котрі мають право голосу, вони не набрали і двохсот голосів на свою підтримку.

«На ці збори прийшло близько тридцяти людей, з яких всього кілька є парафіянами храму. Інші ж храм не відвідують, а тому, відповідно до статуту, вони не є членами релігійної громади. На збори був запрошений в. о. старости села Василь Шмаль. Настоятеля храму отця Олександра на ці збори не запросили», – пояснюють у благочинні.

У зв’язку з тим, що людей вводять в оману, в Любешівській окрузі Волинської єпархії нагадують норми чинного закону № 4128-д, згідно з яким для зміни юрисдикції релігійної громади потрібно набрати 2/3 голосів. За підсумками «зборів» у Великому Курені вийшло, що 30 осіб претендують на те, щоб вирішити за все село. Що стосується статистики опитування населення, то з 776 жителів села 530 вже можуть голосувати, а «активісти» зібрали серед людей 261 підпис, з яких 193 висловилися за перехід. Необхідної кількості для того, щоб ПЦУ могла претендувати на храм, не набирається.

«Відверта провокація і порушення Закону України», – підсумували в благочинні».

Щодо опублікованих тез  «Район Любешів» поспілкувався з мешканцями Великого Куреня, активістами переходу місцевого храму під юрисдикцію ПЦУ. Такі висновки й позиція Любешівського благочиння УПЦ МП,  м’яко кажучи, їх здивували. Особливо твердження, що «на ці збори прийшло всього кілька парафіянами храму. Інші ж храм не відвідують, а тому, відповідно до статуту, вони не є членами релігійної громади».  Але ж це маніпуляція, вважають вони. Усі в селі, хто хрещений,  є парафіянами храму Різдва Христового, адже всі брали участь у його будівництві, здавали гроші, всі користувалися послугами церкви (вінчання, хрещення, похорон).  Після Різдвяних свят священик висвячував будинки – не минув жодного, тож вважав усіх парафіянами.
Так, не всі парафіяни постійно ходять на богослужіння, бо не можуть переступити через кров українців, які загинули й досі гинуть на війні, яку благословляє московський патріарх Кирило, щоб молитися за його здоров’я. А в українську (справжню українську церкву!) збирається ходити набагато більше, ніж ходить нині в московську.

«На збори був запрошений в. о. старости села Василь Шмаль. Настоятеля храму отця Олександра не запросили», – кажуть у благочинні. Під час перших зборів йому телефонував староста села, проте настоятель не відповів. Тому другі збори доручили організувати старості. Про те, що вони збираються, розвісили оголошення, які, до речі, зривали прихильники УПЦ МП. Безумовно, знав про збори і священик, а чому не виявив бажання зустрітися з громадою?  Чому не прийшов переконати, направити на дорогу праведну, довести свою правдивість?

Щодо кількості учасників зборів: мовляв «У Великому Курені 30 осіб претендують на те, щоб вирішити за все село». Перед опитуванням були перші збори православної громади села, на яких вирішили зібрати голоси підписами. Адже не всі охочі проголосувати можуть прийти на збори за станом здоров’я, багатьох прихильники Росії залякали прокльонами й ненавистю. Від самого початку отець Олександр закликав не брати участі в голосуванні (не зрозуміло чому), і дехто до цього дослухався. Багато говорили, що будуть ходити в церкву, якою б не була, але не братимуть участі в голосуванні. Це їхнє право. Прихильники ж ПЦУ всі свої збори починали зі слів: «Якщо буде більше голосів за РПЦ, ми приймемо це з миром і любов’ю».

Читайте також: Невір: збори парафіян щодо переходу в ПЦУ розділили село

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром