стрічка

Маневицькі електрики встановили безпечні гнізда для лелек

24 Березня 2019, 09:41
Маневицькі електрики встановили безпечні гнізда для лелек 2228
Маневицькі електрики встановили безпечні гнізда для лелек

Працівники Волиньобленерго замінюють старі буслячі гнізда на нові, з металевим каркасом.

Зі слів майстра Маневицької філії Волиньобленерго Андрія Шульгана, штучні кубла монтують, щоб врятувати лінії електропередач. Журналістам Суспільного майстер розповів – лелече гніздо може важити до півтонни. Подекуди електроопори такої ваги не витримують. 

«Маєм металеву конструкцію спеціально для монтажу кубла буслячогоВоно получається над верхом, ще надіваєм гофру», – пояснив електромонтер Ярослав Лопушик.

 

Маневицькі електрики встановили безпечні гнізда для лелек
Маневицькі електрики встановили безпечні гнізда для лелек

Електрики встановили штучне гніздо у селі Рудка Маневицького району поблизу хати 59-річного Петра Семенюка. На цій електроопорі лелеки оселилися 2 роки тому. 

«Прилітали вчора бусли двоє, десь полетіли не знаю. Во бачте вони на провода як зроблять кубло, то світло вимикає. А це вони безпечно вже собі. Вони зроблять кубло бусли», – розповів Петро. 

Майстер Маневицької філії Волиньобленерго Андрій Шульган каже що старі буслячі гнізда на електроопорах замінюють на штучні більше 10 років. Щосезону, з осені до весни, поки птахи у вирії, в області встановлюють близько 300 гнізд. Так, каже майстер, рятують лінії електропередач від руйнування.

«Лелеки мостять гнізда на провода, ну трошки воно нам заважає. Пошкоджуються лінії електропередач, корозією і ми встановлюємо такі конструкції, щоб навантаження не відбувалося на наші провода», – пояснив майтер.

 

Маневицькі електрики встановили безпечні гнізда для лелек
Маневицькі електрики встановили безпечні гнізда для лелек

Встановили 4 гнізда одне з яких у селі Комарове Маневицького району. Спершу електрики «обезточили» мережу. Потім демонтували старе гніздо. З сухих гілок, листя та соломи намостили нове. Монтаж конструкції на електроопору триває майже годину. Конструкція з металу та соломи для лелек безпечна, каже електромонтер Ярослав Лопушик. Прослужить вона не менше 20 років. 

«Набагато безпечніше, бо воно все заземляється. Повторне заземлення. Раптом десь якась фаза проходить, струм, то вибиває автомат на підстанціїЗ часом, з роками вони все добавляють бусли, добавляють. Кубло може бути порядка 300 кілограмів, 400. До півтонни даже буває», – каже Ярослав.

Жителька села Комарове Євгенія Будь каже, що лелеки з вирію до села повернулися напередодні. На місцевому болоті їх близько 10-ти. Ще один оселився на електроопорі поблизу будинку жінки. 

«Торік прилетіло 3. Билися за кубло. Зараз поки що один. Сьогодні  ранком прилетів Вони самі наносили, намостили і собі тут живуть. Цокочуть нам під хатою», – розповіла жінка.

За шість місяців у Маневицькому районі встановили 20 нових гнізд для лелек. Усі конструкції вже заселені.

Читайте також: Школярі Маневиччини долучились до лісокультурної кампанії 2019.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024