РАЙОН.IN.UA
Чим сервірувати стіл?
Чим сервірувати стіл?

Чим сервірувати стіл: оцінюємо розмаїття посуду

14:03 21.03.2019
221

Ошатне сервірування столу – візитівка привітних господарів і прояв поваги до гостей, які завітали на святкування. Але це завдання далеко не всім дається легко.

Дуже часто проблеми виникають уже на першому етапі – під час вибору посуду. Які тарілки використати? Який матеріал посуду краще? Чи важливий колір? Аби ці питання не стали для вас перепоною в оформленні столу, розповідаємо, як вибрати предмети для сервірування.

ВИДИ ПОСУДУ

Існує чимало різновидів сервірувального посуду, але базовим вважається такий набір:

  • супові тарілки;
  • тарілки для других страв;
  • піали;
  • блюдця;
  • салатниці;
  • великі блюда;
  • креманки;
  • склянки;
  • келихи;
  • чарки;
  • соусниці;
  • хлібниці;
  • глечики.

Оцінити зовнішні особливості цих видів посуду і підібрати базовий набір для власних потреб ви можете в інтернет-магазині Kasta – тут нас вас чекає великий вибір вишуканого посуду для сервірування столу.

МАТЕРІАЛ ПОСУДУ

Сучасний сервірувальний посуд виготовляють з найрізноманітніших матеріалів:

  • Порцеляна – благородний витончений матеріал з гладкою поверхнею, який вирізняється термічною стійкістю і водонепроникністю. Через свою крихкість потребує обережного догляду. Матеріал добре піддається декоруванню, тому часто прикрашається розписами. Наприклад, бренд Lefard https://kasta.ua/brand/Lefard/ пропонує порцеляновий посуд з ефектними анімалістичними, флористичними і геометричними розписами.
  • Фаянс – дешевша альтернатива порцеляни. Матеріал з шорсткою матовою поверхнею. Фаянс практичніший за порцеляну – він не потребує ретельного догляду і легко миється. Але цей матеріал поглинає воду, тому його покривають товстим шаром глазурі, яка з часом має властивість стиратися.
  • Кераміка – міцний і порівняно недорогий матеріал. Характеризується чималою вагою і грубим виглядом – аби зробити посуд естетичнішим, його покривають емаллю і декорують розписами. Кераміка схильна до утворення мікротріщин.
  • Скло – привабливий і простий в обслуговуванні матеріал. Не має пор, що забезпечує йому гігієнічність. Одна з головних переваг скляного посуду – здатність змінювати відтінки під впливом кольорів оточуючого інтер’єру. Проте скло не відрізняється міцністю і погано переносить перепади температур.
  • Кришталь – скляний матеріал вищого сорту, який характеризується високою міцністю і однорідністю структури. Кришталевий посуд цінується за свій характерний ефектний блиск та унікальну прозорість. Але й у кришталю і мінуси – матеріал потребує ретельного догляду.

КОЛІР ПОСУДУ

Раніше вважалося, що сервірувальний посуд має бути або білим, або прозорим. Зараз таких обмежень немає – ви можете вибирати відтінок і декор на свій смак і під стиль свята. Водночас потрібно зважати на особливості відтворення кольорів різними матеріалами. Так, рожева порцеляна і рожева кераміка виглядатимуть по-різному. Враховуючи тип матеріалу, можна порадити такі кольори:

  • порцеляна – притишені відтінки блакитного, червоного, синього, зеленого, рожевого;
  • кераміка – жовтий, бежевий, коричневий;
  • скло – блакитний, синій, зелений, жовтий;
  • фаянс – насичені відтінки рожевого, фіолетового, лілового, червоного.
Коментарі
24 квітня
Сьогодні
Вчора