стрічка

Старовинну ризу з Низкиницького монастиря можна побачити у київському музеї

21 Березня 2019, 10:38
Відомо, де знаходиться старовинна риза, яку колись подарували Низкиницькому монастирю 2271
Відомо, де знаходиться старовинна риза, яку колись подарували Низкиницькому монастирю

Стало відомо, де нині знаходиться риза з родової церкви Киселів, яку подарував український урядник, політичний і державний діяч Речі Посполитої Адам Кисіль монастирю у Низкиничах.

Про це у своєму дописі на Facebook повідомив священик Віктор Мартиненко.

«Друзі, розповім яку несподівану і яскраву зустріч я сьогодні пережив! Почну здалеку. Завжди багато цікавився і досліджував історію Низкиницького монастиря. І от, свого часу прочитав що у 1886 році академік Адріан Прахов подорожував по Волині і фотографував її пам’ятки. З цих фото він видав кілька примірників альбому, один з них подарував царю. Після довгих пошуків у відділі рукописів та стародруків бібліотеки імені Вернадського мені, все ж, вдалося знайти примірник альбому. Всі старовинні фото Низкинич, що гуляють нині інтернетом – звідти. Серед тих фото є знимок ризи, подарованої Адамом Киселем монастирю у Низкиничах.

Оксамитова фелонь прикрашена вишитими іконами і гербом з монограмами Киселя. Що ж за зустріч була сьогодні? – спитаєте ви. Розказую) Мав нині кілька вільних годин у столиці, вирішив скористатися, і надолужити впущене – мешкаючи колись чотири роки у Києві, до свого сорому, жодного разу не був у Національному музеї історії України. І ось, в одному із залів музею, я застиг у подиві – переді мною була та сама риза! Виявляється вона «жива і здорова», така сама як і на тому 133-річному фото.

Експонується в основній експозиції і підписана як «риза з родової церкви Адама Киселя. XVII ст». Постояв біля неї. Здається, шматок ґаптованого оксамиту, а як подумаєш, що її тримав у руках Адам Кисіль, носили перші ігумени, скілько всього бачила вона за майже чотири століття, – захоплює подих!» – йдеться у дописі.

Нагадаємо, наприкінці минулого року у Низкиницькій монастир, що на Іваничівщині, повернулось погруддя Адама Киселя – українського урядника, політичного і державного діяча Речі Посполитої, уславленого у справах проти Москви.

Читайте також: Погруддя Адама Киселя - пам'ятка, яких в Україні дуже мало









 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024