стрічка

ОТГ у Рожищенському районі: з центром у Щурині чи Доросинях

21 Березня 2019, 09:52
ОТГ у Рожищенському районі: з центром у Щурині чи Доросинях 1019
ОТГ у Рожищенському районі: з центром у Щурині чи Доросинях

У Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся круглий стіл, який був присвячений пошуку оптимального формату об’єднання у Рожищенському районі.

Про це пишуть на сайті Рожищенської РДА.

Участь у круглому столі взяли директор Волинського ЦРМС Анатолій Пархом'юк, радниця із децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан, заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук, представники Щуринської, Доросинівської та Вічинівської сільських рад Рожищенського району.

Читати також: Бути чи не бути Доросинівській ОТГ

Дискусія виникла щодо центру майбутньої ОТГ – в Доросинях чи Щурині, – оскільки в перспективному плані формування громад Волинської області, який був затверджений 13 лютого 2019 року Кабінетом міністрів України, передбачено формування Доросинівської ОТГ, проте голова Щуринської сільської ради Василь Карпюк не погоджується із визнанням такого центру і постійно пропонує інший формат – із центром у Щурині.

Заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук наголосив на важливості пошуку оптимального формату об’єднання громад у Рожищенському районі.

«2020 рік всіх розсудить», – додав посадовець, нагадавши про те, що нині триває черговий етап реформи децентралізації.

Також під час засідання круглого столу обговорили юридичні тонкощі об’єднання, проведення громадських слухань та сесій. Сергій Кошарук додав, що потрібно стратегічно дивитися на речі та думати про мешканців об’єднаних громад у майбутньому.

Радник із децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан в чергове наголосила, що процес добровільного об’єднання ніяким чином не означає, що слід об’єднуватися як заманеться, а відповідає методиці об’єднання територіальних громад, рекомендаціям експертів різного рівня та чинному законодавству.

Потрібно об’єднатися так, щоб у майбутньому громаді вистачило коштів не лише для виживання, але й розвиток. Радниця підкреслила, що у разі добровільного об’єднання ОТГ отримає інфраструктурну субвенцію на 5 років, а боротьба за потенційний центр може призвести до втрати часу і коштів на розвиток.

Коментарі
21 Березня 2019, 13:10
Люди вже зрозуміли просту істину, щось придумувати, тормозити процес створення т.з. отг аби тільки відтермінувати нав'язування різних експертів які заробляють на кількості таких новоутворень. Чи правильно роблять, час покаже. Поки що схоже на те що правильно. Адже ніхто ще не показав того великого позитиву, як гарно стало жителям села які втратили сільську раду. Проїли інфраструктурну субвенцію одноразову а дальше залишається вирішувати буденні питання які закрити школи, дитсадки, будинки культури. Та і сама реформа називається успішною виключно експертами які її проводять ну і ще тимчасовим кабінетом міністрів який давно живе по принципу якщо самі себе не похвалимо то ніхто нас не похвалить.
21 Березня 2019, 23:50
Дорогі земляки ! ХТО на ВАС напустив такого туману , звідки такі амбіціі ??? Ви за ці ТРИ роки вже втратили майже 13 млн.гривень --по мільйону на розвиток кожного села !!! НЕ думайте про свою печатку в кишені , а про благо мешканців . А ВИБЕРІТЬ ТОЛКОВОГО ГОСПОДАРЯ НОВОУТВОРЕНОІ ОТГ !!! ---Хочу ...не хочу закінчується . В 2020 РОЦІ вже вас не будуть питати ,а директивно об"єднають .
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024