стрічка

Експерти розповіли, що заважає створити Доросинівську ОТГ

20 Березня 2019, 14:13
2143

Наближення примусового етапу децентралізаційної реформи, з перспективою не отримати інфраструктурну субвенцію на розвиток територій та обмаль часу на добровільне створення ОТГ дещо стимулювали децентралізаційні процеси у Рожищенському районі.

Наразі пожвавилася робота щодо створення Доросинівської сільської ОТГ. Втім є ризик, що людські амбіції та недалекоглядність жителів цієї громади та сусідніх рад взагалі можуть призвести до того, що буде застосовано зовсім інший формат об’єднання, при якому на децентралізаційній карті Волині не буде Доросинівської ОТГ.

Через непрості децентралізаційні процеси довкола створення Доросинівської ОТГ до Немирської сільради з виїзною консультацією приїхали в.о. виконавчого директора Волинського РВ АМУ Мар’яна Конончук, консультанти Асоціації міст України з бюджетних питань Василь Гром, із питань комунікацій – Тамара Зубенко, які працюють на Волині в межах проекту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID.

Складність ситуації в тому, що перспектива створення Доросинівської ОТГ, що має об’єднувати сім сільрад: Доросинівську, Береську, Вічинівську, Ворончинську, Немирську, Щуринську, Ясенівську і передбачена Перспективним планом формування територій Волинської області, який затверджений Кабміном, не всім до вподоби.

Так, нещодавно з ініціативи голови Щуринської сільради Василя Карпюка у Береській сільраді відбулася сесія, на якій ухвалили рішення про створення Щуринської ОТГ із центром у Щурині, не проти цього й в Ясенівці. І хоча між Береською і Щуринською сільрадами немає спільної межі, об’єднуватися із Доросинями вони не хочуть, а аргументують це тим, що, мовляв, не бачать там голови-господарника.

Ще на цій доросинівсько-щуринській децентралізаційній шахівниці з’явився третій гравець – потенційна Перпеспівська сільська ОТГ, що межує з Немирською і Ясенівською сільрадами і не проти у майбутньому за їхній рахунок розширити свої межі. А ось така перспектива, взагалі, ставить під питання існування і Доросинської, і Щуринської ОТГ, бо тоді цю громаду Кабмін не визнає спроможною, адже з нинішніх 6,5 тисяч населення, у неї не лишиться навіть п’яти тисяч.

Тож після виступів присутніх на зборах селян голів Переспівської, Щуринської, Ясинівської, Немирської та виконувача обов’язків голови Доросинівскої сільради, які озвучили своє бачення об’єднавчих процесів, Василь Гром, консультант з бюджетних питань АМУ, розповів про фінансові перспективи майбутньої ОТГ. Він наголосив, що заможною громаду не назвеш, вона буде глибоко дотаційною. Тож, щоб отримати інфраструктурну субвенцію на розвиток територій, їм потрібно об’єднатися добровільно і цьогоріч до жовтня, що можливе лише у форматі передбаченому Перспективним планом.

Якщо не домовляться, не те що гроші, громаду можуть втратити. Затягування процесу об’єднання у складі семи місцевих рад, передбачених Перспективним планом, і не врахування стану і територіального розміщення мережі бюджетних установ неминуче призведе до втрати можливості створення ОТГ у 2019 році.

Вислухавши присутніх на зборах, Мар’яна Конончук зауважила, що добровільність не означає, що можна об’єднуватися, як кому спаде на думку, це потрібно робити відповідно до чинного законодавства з врахуванням методики об’єднання та рекомендацій експертів. Вона закликала до відповідальності щодо своїх дій і побажала, щоб здоровий глузд взяв гору над особистими амбіціями.

Тамара ЗУБЕНКО, регіональний консультант з комунікацій Асоціації міст України






























Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024