стрічка

У Ковелі засудили волонтера АТО за шахрайство та хуліганство

16 Березня 2019, 12:16
Юрій Кікавський 1898
Юрій Кікавський

Волинський апеляційний суд постановив стягнути із судимого за шахрайство та хуліганство волонтера АТО з Ковеля позичені гроші.

До редакції видання Район.Ковель звернувся мешканець міста, який є потерпілим від шахрайських дій, але просив не вказувати своє ім’я та прізвище.

У квітні 2018 року він звернувся в суд із позовом до Юрія Кікавського (заступника керівника ковельської волонтерської організації «Альтаїр 777»), мотивуючи свої вимоги тим, що останній шляхом зловживання довірою під приводом придбання у майбутньому автомобіля за кордоном заволодів належними йому грошовими коштами у розмірі 10 тисяч доларів США. При цьому Кікавський демонстрував підроблене службове посвідчення неіснуючого правоохоронного органу.

 


 

Вироком Ковельського міськрайонного суду від 30 березня 2016 року Юрія Кікавського визнали винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 190 (шахрайство), ч. 1 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України та засудили до покарання у виді обмеження волі на строк до 2 років з іспитовим строком на 1 рік.

Читайте також: Волонтера АТО у Ковелі засудили за шахрайство і хуліганство

Нагадаємо, у жовтні 2015 року Район.Ковель розповідало про те, як у Ковелі кандидата в депутати від «УКРОПу» люди звинувачують в шахрайстві та погрозах вбивством.

Потерпілий від шахрайських дій, який звернувся до редакції, каже, що просив суд стягнути в свою користь з Кікавського заподіяну шкоду в розмірі 10 тисяч доларів США, що відповідно до курсу національної валюти станом на 27 квітня 2018 року складало 263 тисячі 300 гривень, та понесені судові витрати. Аргументом виступала розписка від Кікавського, що він позичив вищевказану суму доларів. Однак рішенням Ковельського міськрайонного суду від 29 листопада 2018 року в позові було відмовлено.

Ковельчанин заявляє про свідоме затягування розгляду справи, обман та упереджене ставлення до себе, як позивача, з боку головуючого по справі судді Тараса Наваляного, якого 5 березня 2019 року звільнила Вища рада правосуддя.

Постановою Волинського апеляційного суду від 18 лютого 2019 року рішення судді Тараса Наваляного було скасоване та ухвалене нове: стягнути з Юрія Кікавського в користь позивача 182 300 гривень та в дохід держави 1 823 гривні судового збору.

 



 

«Цього рішення я добивався шість років. Але повернути гроші не так просто. Кікавський якось сказав мені: «Навіть якщо ти мільйон виграєш, доб’єшся, то я тобі ні копійки не заплачу». А в суд приходить, дістає два телефони: «Айфон», сьомої моделі, та «Самсунг», теж останньої версії. І каже, що в нього грошей немає. Машини міняє, як рукавички. Останній раз я його бачив на «Ленд Крузері». Я казав судді: «Дивіться на яким машинах Кікавський їздить», то він потім почав пішки в суд приходити. Уявляєте, він ніде не прописаний, ніби в повітрі висить. Його всі у виконавчій службі бояться чіпати», – розповідає ошуканий мешканець Ковеля.

Чоловік каже, що він один з усіх потерпілих пішов до суду і намагається офіційним шляхом повернути свої гроші.

«Потерпілих багато, але Кікавський їх залякує. Мене він теж залякував, казав: «Я поріжу твою сім’ю». Відповідаю йому: «У мене все зафіксовано. Якщо зі мною або з моїми дітьми щось станеться, то це міг зробити тільки один ти». Іншим потерпілим Кікавський обіцяє, що як стане депутатом, то землею віддаватиме. Дуже рветься до влади, в депутати. Його ніби захищає головніший на Волині «укропівець» – Ігор Палиця. Він зараз під ним «ходить». Може, мені до Палиці поїхати, поговорити? Але ж усі вони одним миром помазані», – з гіркотою промовляє ошуканий шахраєм ковельчанин.

Коментар