стрічка

Що волинянам необхідно знати про кір і як від нього захиститись

13 Березня 2019, 21:18
Що горохівчанам необхідно знати про кір і як від нього захиститись 994
Що горохівчанам необхідно знати про кір і як від нього захиститись

У Горохівському районі протягом січня-лютого 2019 року зареєстрували 143 випадки захворювання кором.

Про це Район.Горохів повідомили в  Горохівському міжрайонному відділі ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Співвідношення в структурі захворюваності між дорослим та дитячим населенням становить  47% та 53% відповідно (так, найстаршому хворому 56 років, наймолодшому – 5 місяців). Продовжують реєструвати випадки в організованих колективах, закладах освіти та побуті.

 Отже, що необхідно знати про кір?

  • Кір – висококонтагіозне  небезпечне вірусне захворювання, що вражає дітей і дорослих, які не мають імунітету проти нього.
  • Вірус надзвичайно швидко поширюється і передається при розмові, кашлі, чханні, будь-якому тісному контакті з хворим (9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені) та навіть через вентиляційні шахти.
  • Перші прояви кору легко прийняти за ГРВІ. Те, що ми вважаємо звичайною застудою, насправді може бути симптомами кору. До того ж, пік активності кору – це період з жовтня по квітень – сезон загострення простудних захворювань.
  • Ускладнення після хвороби можуть бути важчими за саму недугу. Вірус сильно знижує імунітет, і організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Як наслідок може виникнути пневмонія, бронхіт,  отит (частіше в маленьких дітей), запалення головного мозку (енцефаліт). Зазвичай набагато важче перебігає кір у дорослих.
  • В середовищі, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий 95%, хвороба не буде поширюватися. Тобто формується так званий колективний імунітет, і чим він вищий, то менший шанс виникнення спалахів та епідемій, і тим більше захищеними від смертельно небезпечної хвороби будуть навіть ті діти і дорослі, які не можуть вакцинуватися з медичних причин.
  • Від кору немає специфічного лікування, а в якості допомоги хворому використовується симптоматична терапія.

Проте захворюванню можна запобігти, дотримуючись наступних рекомендацій:

  1. Дитині виповнилося 12 місяців – час введення першої дози вакцини КПК згідно календаря щеплень;  Дитині 6 років варто зробити  планову ревакцинацію КПК.
  2. Дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК: у цьому випадку зверніться до вашого медичного закладу, щоб зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист.
  3. Якщо ви дорослий і не вакциновані, не маєте медичних даних про щеплення чи перенесене захворювання, або є особою з групи ризику, зверніться до свого сімейного лікаря. Навіть якщо ви отримали дві дози вакцини в дитинстві, третя доза ніяким чином не зашкодить але, якщо імунітету не було, то він з’явиться.

Вакцинуйтесь, та будьте захищеними!

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром