стрічка

Княгининок: брати розпочали цитрусовий бізнес

12 Березня 2019, 15:11
Вирощений лимон 1646
Вирощений лимон

Володимир і Микола Болотіни із села Княгининок Луцького району розпочали власну справу із вирощування п'яти дерев лимону. Живцюванням виростили з них 50 нових.

Про це пише «Експрес».

Зайшовши у цей лимонарій, одразу відчуваєш: від ароматів тут аж дух перехоплює. На зелених кущиках висять великі жовтобокі лимони. Подекуди вага одного сягає кілограма!

«Я давно захоплювався вирощуванням цитрусів, а коли в Нідерландах та Німеччині побачив теплиці для них – запалився бажанням і собі таку зробити. Теплиця майже на два з половиною метри заглиблена в землю. Ми з братом зробили так, аби кущики не потерпали від будь-яких зовнішніх факторів. Її довжина – 25, а ширина – 6 метрів. Температура в лимонарії упродовж року однакова – вісім-дев’ять градусів тепла. Холодної пори опалюємо теплицю дровами», – розповідає  Володимир Болотін.

Крім лимонів, сьогодні брати плекають апельсини, лайми, фінгерлайми, пальчасті цитрони – їх ще називають «рука Будди».

Запевняють: це неважко, але треба знати нюанси.

«Початківцям раджу пам’ятати, що у перші два роки потрібно вирощувати так звані скелетні гілки. І лише згодом, коли на рослині буде хоча б 20 листочків, можна залишити одну квіточку. І з кожним наступним роком – на одну більше. Нерідко господарі залишають увесь цвіт. А це може призвести до виснаження деревця й навіть до загибелі», – каже Володимир.

Пересаджують рослину раз на рік, навесні – доти, доки місткість горщика дійде до чотирьох-шести літрів. Грунт, кажуть господарі, можна купити у спеціалізованих крамничках або взяти землю з-під листяних дерев. Третину суміші для посадки має становити пісок. Також варто додати півлітра деревного попелу і перегною на кожне відро грунту.

Пересаджуючи рослину, на дно горщика обов’язково насипають три-чотири сантиметри дрібних камінчиків, а зверху – шар мокрого піску, щоби був добрий дренаж. До слова, поливати цитрусові можна лише тоді, коли земля в горщику зверху добре висохне. Воду брати відстояну, кімнатної температури.

А якщо вирощуєте лимон у помешканні, радять брати Болотіни, то горщик слід поставити на підвіконня із сонячного боку. Щоправда, у спеку доведеться притіняти рослину марлею, тюлем чи папером, щоби не перегрілися крона та коріння й не опало листя.

Господарі також радять регулярно обприскувати рослину теплою водою і підживлювати.

«Я віддаю перевагу органічному добриву. Зокрема, підживлюю розведеним у воді конячим гноєм, а також час від часу розводжу деревний попіл і поливаю грунт. До слова, лимон любить воду, в якій мили м’ясо чи рибу», – підсумував Володимир.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024