стрічка

Старовижівський суд спростував заяву єпархії щодо криміналу у Мизово

12 Березня 2019, 10:45
2422

Суд спростував новину під назвою «Старовижівський суд визнав факти кримінальних правопорушень по відношенню до релігійної громади села Мизово», опубілковану на сайті Володимир-Волинської єпархії УПЦ МП.

Вказана інформація не відповідає дійсності і з цього приводу на сайті Старовижівського районного суду оприлюднюють наступні факти. 

У понеділок, 4 березня, представник релігійної організації «Свято-Різдво-Богородичної релігійної громади Української Православної Церкви» села Мизове Старовижівського району Анатолій Мацелик подав до Старовижівського районного суду скаргу, в якій вказував, що звернувся в органи  поліції із заявою про вчинення злочину, однак його заява не була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що не відповідає вимогам ст. 214 КПК. 

Тому, в порядку, встановленому ст. 303 КПК, оскаржив дії начальника Старовижівського ВП Ратнівського ВП ГУНП у Волинській області до суду. Просив суд зобов’язати начальника  Старовижівського ВП внести відомості про кримінальне правопорушення (злочин) до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

У четвер, 7 березня, слідчий суддя Старовижівського районного суду Назарук О.В. вказану скаргу задовольнив та зобов’язав уповноважену особу Старовижівського відділення поліції Ратнівського ВП ГУНП у Волинській області ВНЕСТИ ВІДОМОСТІ до Єдиного реєстру досудових розслідувань та РОЗПОЧАТИ ДОСУДОВЕ розслідування за заявою представника релігійної громади. 

Статтею 214 КПК встановлено, що слідчий зобов’язаний невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви про вчинення кримінального правопорушення внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування. При цьому на даному етапі розслідування слідчий не оцінює таку заяву на предмет наявності складу злочину в діях осіб. 

Вказаних дій слідчий Старовижівського відділення поліції Ратнівського ВП ГУНП у Волинській області не виконав. Саме це питання і було предметом розгляду слідчого судді.

«Наголошуємо, що скарга була подана в порядку, передбаченому ст. 303 КПК України, та стосувалась дій посадових осіб органів поліції під час ДОСУДОВОГО розслідування та з приводу невнесення відомостей про кримінальне правопорушення (злочин) до Єдиного реєстру досудових розслідувань за зверненням настоятеля храму», – йдеться у заяві суду.

При цьому, слідчий суддя Старовижівського районного суду не розглядав питання щодо наявності чи відсутності складу чи ФАКТІВ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ по відношенню до релігійної громади села Мизово  (як про це помилково вказано у публікації) і жодних фактів такими не визнавав.

Також зазначимо, що відповідно до кримінального процесуального закону питання  наявності чи відсутності в діях осіб ознак злочину можуть бути вирішені лише за результатами проведення повного досудового розслідування або під час розгляду справи судом по суті.   

А тому, Старовижівський районний суд Волинської області закликає журналістів та заінтересованих осіб в майбутньому перед поширенням інформації про Старовижівський районний суд та його рішення обов’язково звертатися до прес-служби суду, контакти якої містяться на офіційному сайті суду на веб-порталі «Судова влада України».

Читайте також: Конфлікт у селі Мизово: громада хоче перейти до ПЦУ - священик проти

У Мизові відбулося перше богослужіння після переходу до нової церкви

Мизове: конфлікт довкола церкви перейшов у судову площину

Коментарі
12 Березня 2019, 12:57
не спростував, а уточнив. але головне не це. а те, що як тільки справа пішла у провадження, барани одразу перелякалися і віддали ключі.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024