стрічка

Новину від УПЦ МП, що у Лобачівці сільрада захопила храм, визнали якісним фейком

07 Березня 2019, 11:12
3327

Інформаційний ресурс  «Церкваріум», який створила громадська організація «Центр релігійної безпеки» для протидії церковній пропаганді з країни-агресора пояснив, чому сільрада може завіряти печаткою протоколи парафіяльних зборів.

Для прикладу взяли ситуацію у селі Лобачівка Горохівського району, коли протокол, завірений печаткою сільської ради став причиною для представників єпархії заворити про «тиск влади».

Подаємо публікацію «Обережно фейк: як в УПЦ (МП) розповідають, що місцева влада «захоплює» храми» без змін.

«В УПЦ (МП) розповсюджують чергові фейки щодо переходу парафій до ПЦУ. Так на одному з проросійських церковних ресурсів з’явилась новина, що начебто місцева влада переводить парафії до Православної Церкви України. На підтвердження навіть було наведено відповідне фото.

Мусимо визнати – фейк якісний, багато хто на нього може повестися і подумати, що дійсно влада, у супереч Конституційному відділенню церкви і держави, переводить храми до іншої юрисдикції. Однак таке уявлення може сформуватися лише через незнання законодавства.

Протокол парафіяльних зборів у Лобачівці
Протокол парафіяльних зборів у Лобачівці

У січні цього року Верховна Рада України прийняла законопроект, яким прописувалась процедура переходів релігійних громад. У самому ж тексті Закону неодноразово йдеться про те, що для реєстрації статуту у новій редакції потрібно подати «належним чином засвідчену копію протоколу Загальних Зборів» (п. 1 ч. 4 ст. 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»), на яких і було ухвалено рішення про перехід.

У громади є два варіанти «належним чином засвідчити» документи: або у нотаріуса, або в органах місцевого самоврядування, наприклад, у сільського голови. Це передбачено підпунктом 5, п. «б» ч. 1 ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування». Там, зокрема, сказано, що місцеві органи влади мають повноваження вчиняти нотаріальні дії.

Також Законом України «Про нотаріат» передбачено, що органи місцевого самоврядування мають повноваження з вчинення нотаріальних дій, а саме засвідчення копій документів та справжності підпису на документах (п. 4-5 ч. 1 ст. 37 відповідного Закону).

Таким чином, той факт, що голова сільради засвідчив документи не означає, що місцева влада переводить парафії до ПЦУ, а лише свідчить про те, що він діяв відповідно до закону і всього лише засвідчив справжність документів. Це робиться для того, щоби у рейдерів не було можливості захопити парафію та провести фейкове голосування. Засвідчення документів та підписів – один з необхідних пунктів, який надає можливість лише самій громаді вирішувати власну долю.

Більше того, голова сільради може брати участь у вирішенні долі релігійної громади, але тоді він повідомляє, що діє не як представник місцевої влади, а як приватна особа, яка має конституційні права на свободу совісті, до яких серед інших належить право змінювати релігійні переконання, як одноосібно, так і колективно (ч. 1 ст. 3 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»).

Cerkvarium вважає, що Московський патріархат в Україні ніяк не може змиритися з тим, що він перестав бути у привілейованому положенні, а потрапив в умови вільної та рівної конкуренції. Саме тому, ідеологи та керівники цієї церкви вигадують численні фейки, щоби показати, що це начебто влада захоплює парафії та насильно переводить їх до ПЦУ.

Таких фейків буде ще багато, адже в УПЦ (МП) ніяк не можуть змиритися з тим, що вірні і громади дійсно хочуть від них йти, а тому намагаються психологічно «заспокоїти себе» тим, що це начебто коварна влада шкодить церкві. Така віктимність (навмисне конструювання з себе жертви) грає також і на закордон. Московський патріархат попри численні запевнення у невтручанні у політичні справи, намагається дискредитувати Україну і на світовій політичній арені».

Додамо, що першим про захоплення храму у Лобачівці владою заявив прес-секретар Волинської Єпархії УПЦ МП Олег Точинський на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що 3 березня настоятель храму у Лобачівці попросив права на прощальну службу, а натомість не хотів залишати храм. Після того, як громада разом зі священиками ПЦУ таки зайшла у церкву, берестечківський благочинний Дмитро Петрущак заявив, що церкву захопив «Київський патріархат», а прихильники московського патріархату повиносили ікони. 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024