стрічка

Як громада села Голядин попрощалася з Московським патріархатом

03 Березня 2019, 22:27
5074

Парафіяни Свято-Георгіївського храму села Голядин вирішили приєднатися до Православної церкви України.

Таке рішення вони ухвалили за результатами зборів, які відбулися в неділю, 3 березня, після богослужіння. На зборах, окрім представників громади, були присутні настоятель храму протоієрей Олександр Свиновей, священики Шацького благочиння УПЦ (МП); священики Шацького деканату ПЦУ Михайло Цвинкилевич і Роман Скірак; отець Ігор Бігун, заступник секретаря Володимир-Волинської єпархії ПЦУ, капелан 14-ї бригади, та Олександр Ключук, в.о. Грабівського сільського голови.

Учасники обрали голову та секретаря зборів, проголосували за порядок денний, другим питанням якого був вихід релігійної громади з підпорядкування Московського патріархату. Священики Шацького благочиння УПЦ (МП) говорили про нелегітимність зборів і незаконність волевиявлення представників громади, намагаючись людей переконати не переходити до ПЦУ.

Втім, напередодні 90% жителів села поставили свої підписи за перехід до Православної церкви України. Одна з парафіянок принесла на збори 100-літній молитовник, у якому всі молитви написані українською мовою. В капличці, побудованій в 1924 році на місці сучасного Свято-Георгіївського храму, до 1945-го богослужіння відбувалися саме українською мовою.

До будівництва ж нової церкви причетні всі жителі села Голядин, які вкладали в неї кошти, сили, працю, і сьогодні, відповідно до нового закону, дорослі громадяни, починаючи з 18-річного віку, мають право голосу на зборах.

За результатами голосування 42 особи висловилися за приєднання до ПЦУ, 19 –проти . Настоятель храму відмовився переходити разом з громадою.

В Шацькому районі це вже третя релігійна громада, яка приєдналася до ПЦУ.

Нагадаємо, 18 січня парафіяни храму святого великомученика Димитрія Солунського села Положево УПЦ (МП) оголосили про перехід до Православної церкви України, а наступного дня там відбулося перше богослужіння з участю священиків ПЦУ.

3 лютого за перехід до ПЦУ висловилися на зборах громада і настоятель Свято-Варварівського храму села Острів'я.

2

2

1

1

4


 

Цього ж дня рішення про приєднання до ПЦУ прийняли 6 громад у Горохівському районі, дві у Луцькому, по одній у Рожищенському та Володимир-Волинському.

Детально за церковними новинами Волині стежте на сайті Район.in.ua.

Коментарі
04 Березня 2019, 01:44
Господи, прости їх всіх...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024