стрічка

Острозька академія отримає ще 10 мільйонів на будівництво, – Володимир Гройсман

01 Березня 2019, 19:43
Володимир Гройсман в Острозькій академії 2580
Володимир Гройсман в Острозькій академії

Національний університет «Острозька академія» отримає ще десять мільйонів гривень на завершення будівництва нового корпусу.

Про це під час зустрічі зі студентами і професорсько-викладацьким складом повідомили гості вишу – Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і Міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич.

Високопосадовці завітали до Острога в п’ятницю, 1 березня. Під час робочої поїздки на Рівненщину Володимир Гройсман узяв участь у відзначенні 25-річчя заснування НаУОА, а також долучився до роботи першої цьогорічної платформи міжнародного проекту «Острог Forum-2019».

Князь Острозький і княжна Гальшка зустрічають Володимира Гройсмана
Князь Острозький і княжна Гальшка зустрічають Володимира Гройсмана

 

Разом зі столичними гостями до Острозької академії приїхали Олексій Муляренко, голова Рівненської ОДА, Олександр Данильчук, голова Рівненської облради, Юрій Вознюк, народний депутат України, Віталій Ундір, перший заступник голови РОДА, Олександр Корнійчук, заступник голови РОДА. Завітали також місцеві посадовці – острозький міський голова Олександр Шикер та голова Острозької РДА Богдан Турович.

Гості університету
Гості університету

 

Насамперед поважні гості разом із ректором НаУОА Ігорем Пасічником оглянули будівництво нового корпусу. Біля арки вишу їх чекали театралізовані князь Острозький і княжна Гальшка, однак перш, ніж підійти для офіційної зустрічі, Володимир Гройсман зі словами «Слава Україні!» рушив привітатися зі студентами.

Ігор Пасічник проводить екскурсію
Ігор Пасічник проводить екскурсію

 

Після короткої екскурсії університетом, яку провів Ігор Пасічник, стартувало засідання «Острог Forum-2019», де Прем’єр-міністр виголосив доповідь «Національна безпека України: синергія економіки та освіти».

«Ця зала пам’ятає вже не один форум, і ви пам’ятаєте, що ці форуми відкривали найвідоміші державні і політичні діячі: і наш Президент Петро Порошенко, і дипломати, і міністри… Сказати чесно, я дуже мріяв, щоб людина, яка сьогодні в нас у гостях, відкривала нинішню сесію форуму», – відзначив у вітальному слові до учасників форуму Ігор Демидович.

У своєму виступі Володимир Гройсман говорив про російську агресію, гібридну війну, енергетичну залежність, реформи, згадував свій управлінський досвід, висловив бачення майбутнього України.

Володимир Гройсман на «Острог Forum-2019»
Володимир Гройсман на «Острог Forum-2019»

 

«Якщо ми візьмемо історію, можемо побачити, що в нас було дуже багато випробувань, багато складних часів… Але я глибоко переконаний, що для нас надзвичайно важливо мати національну ідею – побудувати успішну державу. Ми завжди маємо вибір, чи докладати до цього зусиль, чи шукати себе в інших краях», – наголосив Володимир Борисович.

Ще політик зазначив, що в державотворчих процесах не треба забувати про історію відродження Острозької академії – закладу з величезним потенціалом.

Окремо прокоментував Володимир Гройсман питання децентралізації. «Система, яку роками вибудовувала держава, була дуже централізована, неефективна», – уважає політик. Тому децентралізація – одна з найуспішніших реформ, яка розширила управлінські можливості, змінила принципи формування бюджету тощо.

Виступає Володимир Гройсман
Виступає Володимир Гройсман

 

«Найцінніший наш капітал – український інтелект, який може реалізувати будь-яку ідею, що допоможе зробити країну сильнішою», – зазначив Володимир Гройсман, пояснюючи потребу реформувати освіту.

Загалом прем’єр убачає розвиток України в Європейському Союзі, у єдності з країнами НАТО. Водночас зауважив, що популізм руйнує країну зі середини.

Після завершення доповіді охочі могли поставити свої питання. Наприклад, студента НаУОА Артура Колдомасова цікавило ставлення до ситуації навколо нацвідбору на Євробачення, а доктор економічних і теологічних наук зі Швейцарії Елайджа Морган запитав про державну політику щодо розвитку та формування елітного середнього класу в Україні.

Запитує професор Елайджа Морган
Запитує професор Елайджа Морган

 

Прикінцеве слово на форумі виголосила Лілія Гриневич. Міністерка зазначила, що рівень економічного зростання безпосередньо залежить від рівня освіти, тому реформування всіх навчальних закладів – від дитсадка до вищої школи – надзвичайно важливий складник розвитку країни.

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

 

Офіційна частина зустрічі закінчилася врученням традиційних подарунків – меду від Пасічника й енциклопедичного видання про Острозьку академію. Крім того, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана відзначили найвищою срібною нагородою Острозької академії  – медаллю «Василь-Костянтин Острозький».

«Мені дуже дорого, що сьогодні з ваших рук я отримав цю відзнаку. Спасибі, що ухвалили таке рішення. Хочу сказати: для мене це – гордість. Я почув сьогодні, що вам не вистачає сім мільйонів добудувати корпус. Ми з Лілією Михайлівною даємо 10 мільйонів. Робіть свою справу якісно, а ми вас підтримуватимемо», – сказав на завершення Володимир Гройсман.

В. Гройсман отримує Медаль князя Острозького
В. Гройсман отримує Медаль князя Острозького

 

До речі, на будівництво нового корпусу 2017 року Острозька академія отримала 15 млн грн, 2018 року – ще 60 млн грн. Завершити роботи планують восени 2019 р. до святкування 25-річчя університету.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024