стрічка

У селі на Рівненщині проголосували за перехід до ПЦУ, священик – проти

23 Лютого 2019, 19:45
Під час зібрання 2386
Під час зібрання

У Копитові Корецького району відбулися збори, на яких мешканці села проголосувала за перехід до Православної церкви України (ПЦУ).

Голосували парафіяни на території храму в суботу, 23 лютого.

Відповідно до закону України збори релігійної громади може скликати будь-який член громади або ініціативна група, що й відбулося в Копитові.

Коли всі люди зібралися на території храму Івана Богослова, сільський священик сказав, що не давав на це благословення, і ці збори не матимуть жодної юридичної сили.

Також прибув на збори уродженець села Копитів вікарій Рівненської єпархії УПЦ МП єпископ Дубенський Пімен. Він звинуватив людей та активістів у розколі села та розпалі ворожнечі.

«На збори приїхало близько 30 священників УПЦ МП зі своїми дружинами та  молодими людьми, яких місцеві жителі бачили вперше. Це були так звані тітушки. Вони підходили до людей і намагалися спровокувати конфлікт.  А священики МП голосно кричали, що люди зраджують свою віру та церкву. Хоча всі люди, які хотіли, щоб збори минули спокійно, стояли з правої сторони храму», – розповів очевидець подій благочинний Корецького благочиння  отець Іван.

Попри те, що громада вибрала голову для проведення голосування, до храму парафіян не пустили. Тому жителі села провели парафіяльні збори праворуч від храму .

«Спочатку ініціативна група зареєструвала всіх учасників, які проживають у селі. Це близько 140 осіб. Ті, хто був противником переходу,  а це майже 20 людей, не реєструватися. За перехід громади з УПЦ МП до ПЦУ проголосували 137 осіб. Одна людина зі зареєстрованих проголосувала проти», – зазначив отець Іван.

Пізніше громада надала слово благочинному Корецького благочиння отцю Івану, який запропонував громаді звернуться до священика, аби той разом із паствою перейшов до ПЦУ. Але місцевий священик відмовився залишити  УПЦ МП. Віряни створили комісію, порахували людей та склали відповідний протокол. З понеділка представники громади поїдуть до Рівного, щоб внести зміни до статуту про перехід.

Паралельно зі зборами селян свої збори ліворуч від храму провели священники МП із дружинами та віряни, які виступали проти переходу. За результатами їхнього голосування, в якому більшість людей були не місцевими, 100 осіб висловилося за те, щоб залишитись у єдності з МП.

Під час зборів були присутні правоохоронні органи. Вони патрулювали територію, ходили між людьми, запобігаючи провокаціям у напруженні моменти.

«Люди запросили мене завтра звершити молебень біля храму. Але, щоб не провокувати священика та противників переходу, я запропонував відкласти це на декілька тижнів. Коли нарешті закінчиться процес переходу, ми спокійно проведемо молебень у храмі», – зазначив отець Іван.

Після зборів селяни розійшлися по обійстях.

Часткове або повне копіювання матеріалу заборонено без письмової згоди редакції.

Читайте також: У Копитові представники УПЦ МП хочу ть зірвати збори громади по переходу до ПЦУ

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024