стрічка

«Дорогу не ремонтували більше 25 років», – у Заболоттівській громаді скаржаться на жахливий стан доріг

23 Лютого 2019, 08:40
Дорога у Заболоттівській ОТГ 2007
Дорога у Заболоттівській ОТГ

У Заболоттівській громаді Ратнівського району один із автошляхів – у ямах та вибоїнах. Влада громади не береться за ремонт, пояснюючи це тим, що дорога не їхня. Про це пише Перший.

Насправді фізично автошлях розташований в межах ОТГ, а юридично не перебуває у її власності.

Мова йде про відрізок траси від Гути до Заболоття. Його довжина – 10 кілометрів. Якщо не провести ремонт, Гута може залишитись відрізаною від Заболоття, бо перевізники відмовляються їздити в це село. 

Дорога не ремонтувалась більше 25 років

«Дорога не ремонтувалась із того часу, як її зробили. А це було на початку 90-х років. Голова ОГТ каже, що громада не може виділяти гроші, бо дорога не наша. Вона стала дорогою державного значення, бо за 30 кілометрів мав бути новий пункт пропуску. Асфальт зробили, проклали осушувальні системи. Звели каркас приміщення і він зараз іржавіє», – розповів місцевий житель Анатолій Луцик.

За його словами, через погану дорогу їздити до Гути відмовився один перевізник. Інший сказав, що до Великодня ще поїздить, а якщо дорогу не зроблять, то більше не буде.

Дорога у Заболоттівській ОТГ
Дорога у Заболоттівській ОТГ

Староста села Микола Свіржевський повідомив, що турбує стан автошляху і підприємців, які возять у сільські магазини товари.

«Село тупикове. Накипіло в наших односельчан», – каже староста.

Написали петицію. Не допомогла

Восени 2018 року житель села Гута Віктор Головій створив електронну петицію щодо капітального ремонту цієї дороги. Вона набрала 200 необхідних голосів.

Селянам надійшла відповідь, що ділянка не є в комунальній власності Заболоттівської громади, а є складовою автомобільних доріг загального користування місцевого значення та перебуває у державній власності.

Виділяти кошти на ремонт такої дороги громада може за умови співфінансування.

Депутати Заболоттівської селищної ради підготували звернення до Служби автомобільних доріг Волинської області, Волинської обласної ради та Волинської ОДА про фінансування дороги.

У ньому йдеться про те, що дорога є однією з важливих та завантажених доріг та знаходиться в незадовільному, катастрофічному, аварійно-критичному стані.

«Якість покриття дороги створює загрозливу ситуацію та небезпеку дорожнього руху. Покриття є сильно ушкодженим, що ускладнює рух транспортних засобів та несе загрозу життю та здоров’ю учасників дорожнього руху. Кількість ям та вибоїн на цій ділянці дороги перевищує гранично допустимі показники. Вибоїни на дорозі перетворились на ями, що унеможливлюють здійснення маневру для об’їзду перешкод, що сприяє створенню аварійних ситуацій, загрожує життю людей та стає причиною численних ДТП», – зазначається у документі.

«У жовтні може зроблять»

21 лютого у селі Гута відбулися збори щодо стану дороги, на які завітали представники громади та місцеві жителі. 

Голова Заболоттівської ОТГ Валерій Свіржевський під час заходу повідомив, що «з області» надійшов перелік об’єктів, які підлягають першочерговому ремонту за кошти, передбачені на поточний дрібний ремонт та утримання автодоріг загального користування місцевого значення.

У цьому переліку є відрізок траси «Гута-Заболоття-Здомишель». На його ремонт передбачили 1 млн 800 грн.

«Ми ще не віримо у те, що дорогу відремонтують. Обіцянки-цяцянки. У березні тільки оголосять тендер. Після 25 квітня оберуть переможця. У жовтні може зроблять», – прокоментував інформацію староста Микола Свіржевський. 

Фото: Олександр КОЛОДЮК

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024