стрічка

Захворюваність кором реєструють на території всієї області, окрім Шацького району

19 Лютого 2019, 17:28
Кір 849
Кір

За даними Міністерства охорони здоров’я України, Волинь знаходиться на сьомому місці серед регіонів країни за показниками захворюваності на кір (після Рівненської, Львівської, Чернівецької, Вінницької, Хмельницької та Тернопільської областей).

Зокрема, з початку року в області зареєстровано 1009 випадків кору. Захворюваність реєструється на території усієї області, окрім Шацького району. Продовжують реєструвати спалахи в дитячих організованих колективах, закладах освіти та у побуті. Так, за останній тиждень зареєстровано 196 випадків кору, щоденно фіксується від 17 до 30 захворілих, – інформує Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Співвідношення між дорослим та дитячим населенням в структурі захворюваності становить 42% та 58% відповідно. Найстаршому хворому 47 років, наймолодшому – 3 місяці. Серед дорослих захворілих 41% – це працююче населення. Захворювання зареєстровано серед 6 працівників закладів торгівлі, медичних працівників та освітян (по 2 особи), працівників сфери обслуговування (6 осіб).

Найвищі показники захворюваності серед дітей – у віковій групі до 1 року, оскільки вони не отримали вакцинацію по віку та школярів 10 – 14 років, котрі вчасно не отримали другу дозу КПК.

Кількість захворілих, що потребувала стаціонарного лікування зросла за тиждень на 53%, 87 осіб проти 57 попереднього тижня.

За останній тиждень найбільше хворих зафіксовано в Луцьку (35 осіб), Горохівському районі (29 осіб), Луцькому районі (28 осіб), Іваничівському районі (25 осіб), Ратнівському районі (19 осіб) в інших районах –  від 13 до 1.

На контролі знаходиться виконання протиепідемічних заходів у 14 діючих спалахах кору: в Горохівському районі (3 спалахи), Рожищенському, Ківерцівському, Луцькому, Іваничівському районах (по 2 спалахи), у Камінь-Каширському, Ратнівському районах та  м. Володимир-Волинський (по 1 спалаху). 11 спалахів зафіксовано в навчально-виховних закладах, 2 – в побуті, 1 – на підприємстві.

Відповідно до повноважень, лікарями-епідеміологами у всіх осередках проводиться епідеміологічне розслідування, визначення меж спалахів за місцем проживання, навчання та перебування захворілих. Встановлюються особи, котрі були в контакті з хворими, їх стан щепленості та епідеміологічний анамнез щодо кору. Окрім того, вивчають потенційні резервуари інфекції.

В січні 2019 року в області проведено 5 тис. 436  щеплень проти кору, 26% із них – це позапланові щеплення, котрі здійснені за епідемічними показаннями  та особам з груп ризику.

Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору – вакцинації. Діти й дорослі, котрі не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Наголошуємо, область забезпечена достатньою кількістю якісної вакцини КПК (проти кору, паротиту та краснухи) виробництва Бельгії та США. Зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, можна в закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024