стрічка

Подробиці зборів у Пожарках щодо переходу громади у ПЦУ

17 Лютого 2019, 16:30
Збори у Пожарках 4230
Збори у Пожарках

У Пожарках Рожищенського району місцеві жителі підписалися за перехід в ПЦУ, але на зборах не підтвердили свого рішення.

У суботу, 16 лютого, у клубі в Пожарках відбулися збори релігійної Свято-Стефанівської громади, до складу якої входять ще й прихожани із сусіднього села Оленівка. Попередньо жителі Пожарок зібрали 150 підписів за перехід у Православну церкву України. Але більшість із них потім не прийшло на збори. Це і зіграло на користь прихильників Московського патріархату.

«На захід прибули шість священиків Московського патріархату, а також організовано привезли жителів Оленівки, чию думку не питали і підписів серед них не збирали. Це обурило оленівців і вони на зборах виступили категорично проти переходу храму святого Стефана до ПЦУ», – поділився з журналістами Район.in.ua Олександр, який був під час зборів у клубі.

Нагадаємо, загалом прийшло лише 136 прихожан, серед них 65 осіб було з Оленівки, які й проголосували проти переходу. Лише 71 пожарківців підтримало перехід, та цієї кількості виявилося недостатньо.

«Так як збір підписів відбувся лише на території Пожарок, жителів Оленівки обурило те, що їхньої думки ніхто не поцікавився. З ними ще й провели активну агітаційну роботу й переконали, що перехід ні до чого доброго не приведе. До речі, вже пізніше стало відомо, що жителі Пожарок не прийшли на збори через те, що побоялися залякування місцевого священика. Він перед тим обходив вулиці з погрозами», – додав Олександр.

На зборах у Пожарках був присутній речник УПЦ МП Олег Точинський. Власну позицію з приводу ситуації, що виникла, він написав на своїй сторінці у facebook:

«Після тривалих суперечок, вдалось вийти у законне поле. Усі, хто не мав відношення до Свято-Стефанівської релігійної громади УПЦ села Пожарки, покинули приміщення клубу, а збори, як і домовилися, очолив настоятель. Створили лічильну комісію, після чого всі присутні, ідентифікуючи свої особи (а не підніманням рук вгору), залишали власні прізвища у списках або «за УПЦ», або «за УПЦ КП»

У кінці допису Олег Точинський заявив, що «Свято-Стефанівська релігійна громада УПЦ села Пожарки своєї конфесійної приналежності не змінює!» Хоча місцеві жителі запевнили, що найближчим часом в обох селах повторно проведуть збір підписів, після чого на повторних зборах остаточно вирішать питання конфесійної приналежності.

Фото зі зборів Олега Точинського

1
Збори у Пожарках
Збори у Пожарках

Свято-Стефанівська церква села Пожарки
Свято-Стефанівська церква села Пожарки

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024