стрічка

На Ківерцівщині відстріляють диких кабанів через африканську чуму

12 Лютого 2019, 11:49
На Ківерцівщині відстріляють диких кабанів через африканську чуму / Фото ілюстративне 1404
На Ківерцівщині відстріляють диких кабанів через африканську чуму / Фото ілюстративне

У Ківерцях відбулося спільне засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації та місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Комісія прийняла рішення про вжиття заходів з локалізації та ліквідації африканської чуми свиней на території ГО ТМР «Горинь» Ківерцівського району та посилення заходів з недопущення розповсюдження захворювання на території району, – повідомляється на сайті Ківерцівської РДА.

Начальник Ківерцівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Петро Плодніка поінформував. що 7 лютого власник мисливських угідь ГО ТМР «Горинь» по телефону повідомив, що під час обходу території єгерем мисливських угідь в четвертому кварталі Горинського лісництва виявили труп дикого кабана віком приблизно 6 років вагою до 200 кг.

Читайте також: На Ківерцівщині знайшли тіло кабана, який заражений африканською чумою

Спеціалісти Держпродспоживслужби району здійснили комісійний виїзд з метою відбору пат матеріалу для встановлення діагнозу загибелі тварини. При розтині трупа дикого кабана встановили, що внутрішні органи були непридатні для дослідження, тому відібрали трубчасті кістку і направили в ДУ «Волинська регіональна лабораторія державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів». Рештки дикого кабана утилізовано шляхом закопування на глибину до два метри. Місце розтину трупа піддали дезінфекції. Даний патматеріал відправлено у Львівську регіональну державну лабораторію ветмедицини для виключення АЧС. Згідно звіту про результати досліджень патологічного матеріалу було виявлено ДНК вірусу Африканської чуми свиней.

Спеціалісти ветеринарної медицини Ківерцівського району з 9 лютого почали проводити подвірні обстеження свинопоголів’я з метою виявлення хворих та загиблих тварин в населених пунктах: Берестяне, Грем’яче, Сильне, Городище, Скреготівка, Карпилівка, Холоневичі, Знамирівка. Станом на 11 лютого 2019 року обстежили 743 дворів 796 голів свиней. Хворих та трупів тварин не виявили.

В телефонному режимі і письмово повідомили власників користувачів мисливських угідь ГО«ТМР Легіон», ГО ТМР «Горинь», ДП МГ «Звірівське», Ківерцівська РО УТМР, ДП «Ківерцівське ЛГ», ТзОВ «Майдан мисливський», ДП «Цуманське ЛГ» та голів ОТГ смт. Цумань та Грем’яченської с/р і директора   ринку смт. Цумань про випадок АЧС серед диких свиней в ГО ТМР «Горинь». Провели обстеження мисливських угідь, хворих та трупів тварин не виявили.

Заслухавши інформацію начальника Ківерцівського районого управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Петра Плодніка, виступи голови та членів комісія вирішила визнати спалахом африканської чуми свиней та встановити карантин на території мисливських угідь ГО ТМР «Горинь» в четвертому кварталі Горинського лісництва.

Також ГО ТМР «Горинь» зобов'язали відстріляти та знищити диких кабанів. Відстріляних диких кабанів та трупи тварин, що загинули, закопуватимуть у визначеному рішенням ДНПК місці на глибину не менше двох метрів.                        

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024