стрічка

Як у Годомичах на Маневиччині прощалися з Московським патріархатом

10 Лютого 2019, 19:55
5113

Збори релігійної громади відбулися у неділю 10 лютого в сільському клубі.

Подробиці голосування для Район.Маневичі розповіла місцева жителька Євгенія Омельчук, яку обрали головою зборів

Напередодні у селі зібрали 315 підписів, з яких тільки 10 було проти. У день зборів 175 проголосували за ПЦУ, а 28  було проти.

Збори призначили на 13:00 у сільському клубі. До початку зареєстрували 205 учасників, але після почату люди продовжували збиратися, але їх уже не реєстрували. 

Також прибув настоятель Свято-Покровської церкви 25-річний Іван Шкабура.  Його прийшли підтримати представники духовенства: батько протоієрей Микола Шкабура, який є настоятелем церкви у селі Новосілки, Колківський благочинний протоієрей Петро Бугайчук, який служить у селі Старосілля, та ще один священик, який не присутнім не представлявся і не реєструвався.

Під час обговорення ключового питання зборів «Про зміну підлеглості Свято-Покровської храму села Годомичі» було чимало охочих виступити.

«Першим взяв слово настоятель церкви. Він закликав релігійну громаду не поспішати з приєднанням до ПЦУ, що ми і так є Українська церква. Він приніс на збори навіть Статут церкви, про який ми раніше запитували, але нам не показували цього документа.  Отець Іван наголошував на тому, що треба почекати, може виберуть іншого президента, може щось відмінять. Коли його запитали чому він особисто не хоче переходити  у ПЦУ, то відповів, що присягав на Біблії Українській православній церкві і «Я не можу змінити те, чому я давав присягу», – коротко переповіла зміст виступу священика Надія Омельчук.

За її словами, був момент, коли прихильники Московського патріархату намагалися перевести мову, що нібито хочуть вигнати батюшку. 

«Це неправда. Ми пропонували священику залишитися, адже за ці два роки ми не мали з ним жодних конфліктів. Було помітно, як йому боляче, але ми не хочемо бути у складі РПЦ. Він ще може залишитися з нами»», – сказала Надія Омельчук. 

Також слово взяли поважні вихідці із села. Серед них художник, заслужений працівник культури, почесний громадянин Маневицького району Петро Мусійчук, який зараз проживає у селищі Колки. Він написав багато ікон для церкви у Годомичах, якій цього річ виповнюється 92 роки. 

«Петро Мусійчук юнаком опинився у кулагах комуністичного режиму. Він з дитинства дуже гарно малював ,а у 15 років він постраждав за те, що зробив печатку для активістів сільської «Просвіти», де був  учасником драматичного гуртка. Його хтось видав і він відсидів у таборах до 10 років, відпустили, коли помер Сталін. Він розповів історію нашої церкви, про яку раніше ніхто згадував.  Він звертався до священиків, щоб вони переходили і в ПЦУ, а якщо їм тут не подобається запропонував їхати у Росію», - переказує виступ старожила Надія Омельчук.

Більше читайте: Як церква села Годомичі при Сталіні була осередком української культури

Взяв слово ще один поважний виходець зі села Роман Гаврилюк, який працює лікарем у Волинській обласній лікарні. 

«Роман Павлович народився і виріс у нашому селі, дуже культурній інтелігентній сім’ї. Він і досі приїжджає до рідної хати, де завжди висить прапор України. Гаврилюк розповів, як у дитинстві його батько-кіномеханік тихенько вдома на Новий рік колядував. А мама-вчителька просила не робити цього, бо ж хтось почує і докладе. Пригадав, як у старшого брата було, то батько зговорив «Отче наш» і хтось таки доклав, то матір викликали у райкомпартії.  Він розказував ту історію, щоб вона більше ніколи не повторилася», – емоційно говорить голова зборів. 

Також виступив пенсіонер Микола Бугайчук, який пропрацював інженером у місцевому колгоспі все життя.

«Він у доступній форму розповів історію Томосу і як нам важко було його отримати. Пан Микола пояснив, що як у нас Росія є країною-агресором, то треба розмежувати, де церква українська, а де російська, бо зараз тільки маніпулюють назвою. Наостанок слово надали старості села Годомичі, який з юридичної точки зору розповів про законодавчі норми щодо зміни юрисдикції. Ніхто не порушував не викрикував, люди поводили себе толерантно», – підсумувала Надія Омельчук. 

Врешті прийняли рішення «Вийти із юрисдикції Української православної церкви Московського патріархату, яка є структурним підрозділом Російської православної церкви, та увійти у склад Київської митрополії Автокефальної Православної церкви України».

Також вирішили, що голова зборів, секретар та члени лічильної комісїі будуть займатися подальшим оформленням документів.

Як переповіла голова зборів, прихильники ПЦУ, коли розпочали процедуру голосування, перейшли у праву сторону залу, а у лівій залишилися прихильники Московського патріархату. Після того, як їхні голоси врахували, вони покинула приміщення. Всі, хто залишився, виконали гімн України, після чого розійшлися. 
 

Коментарі
11 Лютого 2019, 00:15
А коли вже Рожище напише,що хоч одна церква МП в Рожищенському районі перейшла до ПЦУ.Чи до Рожищ це не відноситься? Тут і дальше російським духом смердить.Попритихали всі і ждуть зміни влади після президентських виборів.
11 Лютого 2019, 09:14
МОЛОДЦІ!!!
11 Лютого 2019, 12:29
Рожище комунякі))
13 Лютого 2019, 23:48
Бо постануть нехристі неправдиві, і неправдиві пророки, і будуть чинити великі ознаки та чуда, щоб спокусити, як можна, і вибраних. (Св. Євангеліє від Матвія 24:24) . " І не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого ''
Коментар