стрічка

Перша громада на Острожчині оголосила про бажання перейти до ПЦУ

10 Лютого 2019, 18:01
Свято-Миколаївський храм у Тесові Острозького району 2096
Свято-Миколаївський храм у Тесові Острозького району

Прихожани Свято-Миколаївського храму села Тесів, що на Острожчині, оголосили про бажання приєднатися до Православної церкви України (ПЦУ).

Про це йшлося на зборах жителів сіл Тесів і Хрінів у неділю, 10 лютого. Як розповіли прихильники переходу до ПЦУ, настоятелеві храму отцеві Олександрові (Заверусі) про намір приєднатися повідомили ще на Різдвяні свята, 14 січня. Священик висловився категорично проти. Запрошення на збори отець просто проігнорував – після богослужіння сів в авто і поїхав геть. Натомість три десятки найактивніших парафіян зібралися в приміщення школи, щоб обговорити приєднання до ПЦУ.

Як розповів голова Тесівської сільської ради Сергій Мартинюк, селяни провели попереднє опитування щодо того, чи хоче громада приєднатися до ПЦУ. Серед 123 опитаних осіб підтримку Православній церкві України висловило 99 місцевих мешканців, 16 селян не визначилося, восьмеро було проти.

До речі, священик також пройшов селом, збираючи підписи, як він говорив, за Українську православну церкву. Тим, хто не погодився, погрожував анафемою, попереджав, що не хоронитиме покійників, а декому дорікав тим, що провокують війну, – кажуть селяни.

Перед початком зборів місцеві мешканці багато спілкувалися, обговорювали перспективи переходу, розповідали про бажання слухати службу українською мовою. Жителька Тесова пані Тетяна повідомляє, що зараз селян переконують, що українська мова – для побуту, у церкві вона не повинна звучати, там повинна бути спеціальна мова. Натомість віряни кажуть, що не розуміють того, що читає з церковних книг священик, а хор узагалі співає російською.

Присутні на зборах селяни хочуть приєднатися до ПЦУ
Присутні на зборах селяни хочуть приєднатися до ПЦУ


 

За результатами зборів вирішили впродовж тижня зібрати підписи, необхідні для засвідчення наміру громади перейти до ПЦУ та звернутися до Архієпископа Рівненського та Острозького Іларіона, аби зареєструвати перехід Свято-Миколаївського храму до ПЦУ.

 

Передрук без дозволу редакції ЗАБОРОНЕНО 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024