стрічка

У Жидичині на Ківерцівщині майже одноголосно підтримали перехід до ПЦУ

10 Лютого 2019, 19:01
У Жидичині майже одноголосно підтримали перехід до ПЦУ / Фото ілюстративне 1560
У Жидичині майже одноголосно підтримали перехід до ПЦУ / Фото ілюстративне

У селі Жидичин провели опитування щодо підтримки переходу місцевого храму до Православної церкви України.

Офіційну заяву опублікували на сайті Жидичинського чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця ПЦУ.  

З 6 по 9 лютого в селі проводили «подомове» опитування щодо питання переходу релігійної громади Свято-Миколаївського храму села Жидичин до ПЦУ.

У монастирі зазначають, що дане опитування провели з метою недопущення будь-яких провокацій, лобіювань чи викривлень думки громади. В результаті, з числа опитаних 98% підтримують перехід до ПЦУ, 2 % виступили проти.

Загалом, в рамках села чітко прослідковується думка про необхідність переходу до Православної церкви України.

«Враховуючи доволі складну ситуацію, яка склалася сьогодні в релігійній площині села Жидичин та України загалом, необхідні виважені та обдумані кроки. Закликаємо громаду, владу бути вірними, в першу чергу, принципам Православної Церкви, яка закликає усіх нас "любити ближнього свого, як самого себе" (Мт. 22:37–39) і цим успадкувати Царство Небесне. Саме для дотримання миру, спокою та вільного, чесного волевиявлення православними християнами громади своєї позиції, Свято-Миколаївський Жидичинський монастир виступив у ролі  об’єднуючого начала, яке переслідує цілі спокою та миру в рамках релігійних баталій», – йдеться у заяві.

У цей час, на офіційному сайті Волинської єпархії УПМ МП напередодні повідомили, що «на території села Жидичин Ківерцівського району розповсюджують провокативну наклепницьку друковану продукцію, мета котрої, вочевидь – підготувати громади Жидичинської ОТГ до чергових «переходів до ПЦУ».

Священик Роман Гелета повідомляє на сайті, що «листівки були розповсюджені у селі ще у середу, 6 лютого. На них разом з типовою антицерковною пропагандою згадують священнослужителів УПЦ кількох населених пунктів округи».

«Окрім цього  серед громади УПЦ поширюють неправдиву інформацію, що отець Роман нібито вже погодився перейти до ПЦУ. Йому також стало відомо про те, що він, у разі згоди перейти у підпорядкування керуючого Волинською єпархіїєю УПЦ КП Михаїла Зінкевича, нібито буде настоятелем Свято-Миколаївського храму. Сам клірик каже, що 9 лютого в Жидичині були, згідно зі статутом, проведені збори релігійної громади. Будь-яких інших заходів він не ініціював і не підтримував», – йдеться у повідомленні.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024