стрічка

Ковельчанам за програмою «Доступні ліки» виписали майже 70 тисяч рецептів

07 Лютого 2019, 11:17
Ковельчанам за програмою «Доступні ліки» виписали майже 70 тисяч рецептів 741
Ковельчанам за програмою «Доступні ліки» виписали майже 70 тисяч рецептів

Понад рік  в Україні діє програма «Доступні ліки». За її допомогою українці, які страждають від певних захворювань, можуть отримати безкоштовно або із невеликою доплатою необхідні для лікування препарати. 

Про це повідомляється на сайті Ковельської міської ради.

За час існування програми у У Ковелі впродовж 2017 – 2018 років виписали майже 70 тисяч рецептів, які дозволили пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом ІІ типу зекономити на життєво необхідних ліках. На це виділили понад 4, 5 мільйони гривень з державного бюджету.

Обрали для програми ці хвороби, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності українців або суттєво знижують якість життя населення. 

Щоб скористатися програмою, найперше потрібно звернутися до сімейного лікаря, який видасть правильно оформлений рецепт на препарат. Отримати виписані медикаменти можна в аптеці з позначкою «Доступні ліки» – безкоштовно або з частковою доплатою.

За даними МОЗ, учасником програми є кожна третя аптека. У Ковелі їх 18. 

У рамках реформи МОЗ із 1 квітня 2019 року змінює принцип виділення грошей на програму. Замість розподілу коштів по регіонах тепер гроші йтимуть за конкретним пацієнтом до аптеки, де йому зручно отримувати препарат. 

Для цього замість паперового рецепту діятиме електронний – система надсилатиме смс-повідомлення на мобільний телефон пацієнта. За ним українці зможуть отримати ліки, незалежно від місця проживання, у будь-якій аптеці, яка підписала договір з Національною службою здоров'я. 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024