стрічка

Громада Свято-Варварівського храму в Шацькому районі разом з настоятелем переходить у ПЦУ

04 Лютого 2019, 11:53
Свято-Варварівський храм села Острів'я 2919
Свято-Варварівський храм села Острів'я

В селі Острів’я відбулися загальні збори релігійної громади, на яких присутні проголосували за перехід до Православної церкви України.

У неділю, 3 лютого,  ініціативна група провела в клубі села загальні збори громади Свято-Варварівського храму. На початку виник невеликий словесний конфлікт між прибічниками ПЦУ та УПЦ (МП). Представники останньої зазначили, що тижнем раніше в селі відбулися парафіяльні збори, на яких присутні не погодилися з думкою більшості, а також настоятеля храму отця Сергія Омелянюка, і висловилися проти переходу громади до ПЦУ. Самого священика уже встигли заборонити у служінні і відсторонити від обов’язків настоятеля храму – було видане відповідне розпорядження митрополита Володимира.

Утім, ініціативна група напередодні зібрала 140 підписів жителів села (спершу було 150, утім, після парафіяльних зборів 10 людей свої підписи відкликали), заручилася підтримкою настоятеля храму (після переходу в ПЦУ рішення архієреїв УПЦ (МП) щодо нього не мають жодної канонічної сили) та відповідно до норм нового закону організувала збори.


 

Прихильники Московського патріархату відмовилися брати участь у зборах і поки тривало зібрання, перебували на подвір’ї клубу. В зборах взяли участь Олександр Бакун, Піщанський сільський голова, отець Сергій, настоятель Свято-Варварівського храму, священики Шацького деканату Михайло Цвинкилевич і Роман Скірак, а також отець Ігор Бігун, заступник секретаря Володимир-Волинської єпархії ПЦУ, капелан 14-ї бригади, та отець Юрій Здебський, головний капелан єпархії. За порядком на зборах слідкували працівники поліції.


 

Перед початком зборів духовенство разом із представниками громади помолилися, заспівавши «Царю Небесний…». Обравши голову і секретаря, учасники зборів приступили до голосування. В результаті всі присутні одностайно підтримали перехід громади храму святої великомучениці Варвари села Отрів’я до Православної церкви України і завірили це рішення своїми підписами. Залишилося подати документи в єпархію, де їх затвердять, видадуть статут ПЦУ і призначать отця Сергія настоятелем.

Також на зборах вирішили створити ініціативну групу, яка б проводила роз’яснювальну роботу серед мешканців села, оскільки деякі через незнання стверджують, що в них забирають церкву, мову богослужінь, що з храму винесуть ікони, що не будуть молитися російським святим.

«Єдине, що змінюється в вашому храмі, –  це підпорядкування, – пояснив присутнім отець Ігор Бігун, – «Символ віри», ікони, святі, мощі, мова (будь ласка, моліться церковно-слов’янською!) є незмінними. У Володимир-Волинському соборі Різдва Христового, де я є священиком, перебувають мощі святого Сергія Радонезького. Ми шануємо цього великого святого і молимося до нього». 

Прихильники УПЦ (МП) зазначили, що наступні парафіяльні збори вони запланували на 7 травня. Проте, відповідно до закону «Про свободу совісті та релігійні організації», до цього часу вже необхідно внести зміни до статуту церковної громади і зазначити приналежність храму: до Православної церкви України чи Російської православної церкви в Україні. Якщо ж громада не захоче перереєстровуватися, то стане прибутковою організацією.

Читайте також: Які церкви Московського патріархату зобов'язали перейменувати на Шаччині. Список

Тому перехід громади  до ПЦУ, як зазначило на зборах духовенство, – це вчасне і правильне рішення. Священики побажали громаді села порозумітися та  в любові і з вірою в серці возносити молитви до Бога в найбільш древньому (побудованому на початку 18 століття) храмі району.

Нагадаємо, 18 січня парафіяни храму святого великомученика Димитрія Солунського села Положево УПЦ (МП) оголосили про перехід до Православної церкви України, а наступного дня там відбулося перше богослужіння з участю священиків ПЦУ.

Читайте також: Томосова сотня: скільки парафій і як попрощалися з московським патріархатом


 

Коментарі
04 Лютого 2019, 16:03
А куди ділося московське духовенство з сусідніх приходів, особисто з с.Ростань? Яке так яро захищало РПУ! Я радий, що в Шацькому районі є гідні громади,які вірні Україні!!! Хай вам щастить !Бог з Україною!
Коментар