стрічка

У Луцьку ОПОРА виявила нові факти незаконної агітації

28 Січня 2019, 10:58
ОПОРА фіксує порушення 1281
ОПОРА фіксує порушення

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області звернулися із заявою до поліції через білборди без вихідних даних на користь кандидатів у президенти Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка) та Юлії Тимошенко (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») з проханням перевірити джерело фінансування білбордів.

У Луцьку станом на 26 січня на носіях зовнішньої реклами досі розміщені агітаційні матеріали із зображенням уже зареєстрованих кандидатів у президенти Олега Ляшка та Юлії Тимошенко. Обох політиків Центральна виборча комісія зареєструвала під час засідання, яке відбувалось у п’ятницю, 25 січня.

Так, на вул. Карпенка-Карого у Луцьку виявили 4 друковані агітаційні матеріали із різними зображеннями Олега Ляшка та різними гаслами: «2019. Рік народної перемоги. Ляшко» і «Ляшко народний президент», які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, тираж, осіб відповідальних за випуск, замовника.

Також у Луцьку 26 січня зафіксували сітілайти на користь Юлії Тимошенко без вихідних даних. На них розміщене фото кандидатки, вітання із Різдвяними святами, а знизу – підпис. Окрім того, у місті з’явилися білборди у жовто-синіх тонах із гаслом «Вірю в Україну! Юлія Тимошенко 2019» також без вихідних даних.

Водночас спостерігачі зафіксували білборди із аналогічним гаслом, написаним жовтим кольором на синьому тлі, проте із вихідними даними. Такі агітматеріали розміщені у Луцьку на вул. Рівненській та на перехресті автошляхів Луцьк-Любешів та Київ-Ковель-Ягодин.

Читайте також: У Луцьку виявили незаконну агітацію

Відтак, спостерігачі ОПОРИ звернулися до Луцького та Маневицького відділів поліції із заявами щодо порушення правил ведення передвиборної агітації кандидатами на пост Президента України. Окрім того, правоохоронців просили перевірити порядок фінансування агіаметріалів із вихідними даними, та їх відповідність. Адже у частині 2 статті 37 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, для фінансування передвиборної агітації зобов'язаний утворити свій виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом. Частина 3цієї ж статті забороняє фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів передвиборної агітації із інших джерел.

Керівник Волинського обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка Володимир Кравценюк розповів ОПОРІ, що вказану інформацію щодо наявності білбордів без вихідних даних треба перевірити. Тому він попросив надати дані про розміщення цих матеріалів та їх фото, аби їх ідентифікувати.

«Дані все одно треба перевірити. Треба глянути, що за білборди, є вони, нема, хто їх розміщав – можливо, хтось інший білборд розмістив. Дивлячись, яка це інформація, ми перевіримо, чи це наші білборди», – зауважив він.

Перший заступник голови Волинської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Андрій Козюра у телефонному режимі відмовився коментувати ситуацію, але погодився зустрітись з представниками ОПОРИ у понеділок, 28 січня.

Нагадаємо, на Волині ОПОРА уже повідомляла правоохоронні органи про агітацію без вихідних даних на користь зареєстрованих кандидатів у президенти Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч»), Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), Євгенія Мураєва («НАШІ»), Ольги Богомолець та Олександра Шевченка («Українське об’єднання патріотів – УКРОП»).

Також нагадаємо, що згідно із частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 16 статті 64 цього ж закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Розповсюдження під час виборчого процесу відповідних матеріалів без вказаних даних, згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 51 до 85 гривень і на посадових осіб - від 340 до 510 гривень.

Також у частині 4 статті 41 Закону України «Про вибори Президента України» передбачено, що кандидат зобов'язаний відкрити накопичувальний рахунок свого виборчого фонду. Підставою для відкриття накопичувального рахунку виборчого фонду кандидата є копія рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію кандидата на пост Президента України. Підставою для відкриття поточного рахунку виборчого фонду кандидата є довідка установи банку про відкриття накопичувального рахунку виборчого фонду. Згідно ч. 5 ст. 58 цього ж Закону передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, для цілей, визначених цим Законом, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України. Порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, має наслідком притягнення до відповідальності за ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення (тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 850 гривень і на посадових осіб – від 850 до 1360 гривень).

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024