стрічка

Що відбулося на церковних зборах у Садові

27 Січня 2019, 18:18
Що відбулося на церковних зборах  у Садові 4084
Що відбулося на церковних зборах у Садові

Громада села Садів Луцького району зібрала церковні збори, аби вирішити долю парафії.

Зібрання відбулося у неділю, 27 січня. Про це у коментарі Район.Луцьк розповів його учасник отець Валерій.

Парафіяни зібрали більше півтисячі підписів на підтримку Православної Церкви України, при тому, що населення села становить трохи більше семисот осіб. Для точнішого врегулювання питання громада вирішила провести збори, заручившись підтримкою Волинської єпархії УПЦ.

На зібрання прийшли понад дві сотні людей, староста села та чинний настоятель храму. Сама церква, до слова, була зачинена.  За перехід церкви до ПЦУ проголосували 203 особи, проти такої ініціативи виступили 20 громадян. Усі дані внесли в спеціальний протокол. 

«Громада – серйозні, активні люди, дуже комунікабельні,  мирно налаштовані. Вони  раділи, тішилися, що так зібралися і фактично одностайно проголосували за перехід», – розповідає отець Валерій.

Проте не все виявилося так просто. З'явилися свідчення, що деякі речі, присутні у храмі перед тим, зникли. Для цього вирішили створити спеціальну комісію, яка описала все майно церкви. З цим проколом звернулися до чинного священика  УЦП МП з проханням відчинити приміщення. 

«Він відмовився, мотивуючи це тим,  що такої церкви, як Православна Церква України в світі немає, а єдина канонічна – УПЦ МП. Умовляння настоятеля результату не дали, – коментує отець Валерій.

Відтак, поліція, яка була присутня на зборах,  склала протокол, адже священик, по факту, перешкоджає діяльності громади та  не дає доступу до громадської власності – церкви.

До слова, прес-секретар Волинської єпархії УПЦ МП Олег Точинський у Facebook категорично заперечив, що у Садові визначилися з переходом. 

1

Також, сьогодні 27 січня про перехід заявили декілька громад у різних районах Волині. На момент публікації цієї новини було відомо про церкву у селі Тельчі Маневийького району, де священик відмовився іти з громадою. Натомість у селі Коршів громада перейшла разом з настоятелем. Аналогічного повів себе настоятель  Свято-Михайлівської церквм в селі Топилище Іваничівського району.

Також на Маневичиині у селі Нічогівка священник не хотів віддавати ключі від храму

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024