стрічка

Як знаменитим воротнівським качкам допомагають перебути зиму

27 Січня 2019, 18:27
Качки вирішили перезимувати у Воротневі 1558 Джерело: http://lisvolyn.gov.ua
Качки вирішили перезимувати у Воротневі

Лісівники розповіли, як доглядають за дикими качками, які вирішили перезимувати на ставку у Воротневі.

На головному ставку Воротнівського ботанічного заказника другу зиму поспіль знаходять корм і підтримку лісівників дикі качки. Про це пише прес-служба ОУМЛГ області.

«На початку  січня їх було 37, – розповідає лісничий Воротнівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ» Юрій Курчик. – Зараз залишилося 29. Вочевидь, решта перелетіли на більшу воду – до Стиру чи найближчого озера. Але будь-якого дня вони можуть до нас повернутися».

Про качок щонайперше турбуються працівники Лісівничого молодіжного центру. Вони обладнали для пернатих хатинку для зігріву, забезпечують кормом – пшеницею, гречкою, кукурудзою, вівсом, обладнали три насоси, які цілодобово збурюють воду, не даючи їй замерзнути.

Лісівники забезпечують пташок кормом
Лісівники забезпечують пташок кормом

Пернаті – великі ласунки і розумниці.  До штатних годувальників – мисливствознавця ДП «Ківерцівське ЛГ» Олександра Романюка, майстра лісу Івана Демидюка, пасічника Івана Онищука, координатора Лісівничого молодіжного центру Валентини Юхимчук, лісничого Воротнівського лісництва ДП «Ківерцівське ЛГ» Юрія Курчика ідуть без страху, а ось до гостей, які приїздять сюди на навчання, екскурсії чи відпочинок, ставляться з осторогою.

До гостей заказника пернаті ставляться з осторогою
До гостей заказника пернаті ставляться з осторогою

 «Ми дозволяємо підгодовувати наших крячок і дорослим, і дітям, – розповідає керівник-координатор Лісівничого молодіжного центру Валентина Юхимчук. – Після цих незабутніх зустрічей вони стають справжніми природолюбами, а сам процес підгодівлі для багатьох стає своєрідним екзаменом на людяність».

Пернаті вдень люблять прогулятися, навіть посковзатися на льоду, вночі ж постійно перебувають у воді.

 «Така їх поведінка пояснюється тим, що в нашому лісі, окрім ланей, оленів плямистих, козуль, зайців, бобрів, є чимало і рудохвостих лисиць, – пояснює Юрій Курчик. – А вони, як відомо, полюбляють полювати. Звісно, за дня до качок ми їх не підпустимо, а ось вночі пернатих від лисиць рятує тільки вода».

Ставок Лісівничого молодіжного центру
Ставок Лісівничого молодіжного центру

Дивіться також відео як у Старовижівському лісгоспі розводять качок

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром