стрічка

Випускники Острозької академії зустрілися зі Вселенським патріархом Варфоломієм

20 Січня 2019, 20:16
Делегація після зустрічі зі Вселенським патріархом Варфоломієм 1394
Делегація після зустрічі зі Вселенським патріархом Варфоломієм

Випускники Острозької академії, члени громадської організації «Товариство українських філософів і релігієзнавців» Ігор Дмитрук  і Богдан Стрикалюк зустрілися зі Вселенським Партіахом Варфоломієм. Це відбулося в неділю, 13 січня, під час їхнього перебування в Стамбулі.

Ігор Дмитрук і Богдан Стрикалюк були запрошеними гостями Міжнародної наукової конференції «Іслам: теологія і культура». Принагідно відзначимо, що ГО «Товариство українських філософів і релігієзнавців» – офіційний партнер Стамбульського фонду культури і науки, тож випускники Острозької академії були не тільки учасниками, а й співорганізаторами наукового заходу. Крім Ігоря та Богдана, Україну на конференції представляли відомі мотиваційні тренери Микола й Тетяна Латанські.

На конференції також була делегація з Росії. Як наголосив Ігор Дмитрук, її представники – в опозиції до російської політики, яка чинить агресію проти українського народу.

«Одним із учасників із Росії був керівник організації «Нова ортодоксія» Дмитро Пахомов, який зумів організувати зустріч зі Вселенським патріархом Варфоломієм. Дмитро декілька днів домовлявся зі секретеріатом патріарха Варфоломія, і йому це вдалося», – розповідає Ігор.

Спочатку представники української делегації побували на літургії в Свято-Георгіївській церкві.


 

«Цікаво, що нас з отцем Богданом посадили (у грецьких церквах у храмах люди можуть сидіти. – ред.) на другий ряд, де ми декілька годин насолоджувалися літургією. Літургія закінчилася об 11:20. Після її завершення ми підійшли до патріарха Варфоломія, який нам подарував хрестики і хлібний аркуш. Ми з отцем Богданом попросили благословення в патріарха», – продовжує Ігор Дмитрук

Опісля представників делегацій запросили до резиденції патріарха, де у форматі «питання – відповідь» за кавою розмовляли зі Вселенським патріархом Варфоломієм.

Після цього кожен мав декілька хвилин особистої розмови з патріархом.

Під час зустрічі зі Вселенським патріархом Варфоломієм
Під час зустрічі зі Вселенським патріархом Варфоломієм

 

«Я розповів патріархові про нашу громадську організацію, домовився про інтерв’ю для нашого ресурсу на кінець травня. Також коли я сказав, що приїхав з України, патріарх декілька раз під час розмови повторював «Congratulations!» – вітав нас із Томосом. До речі, на літургії диякон патріарха поминав митрополита Епіфанія. Також Всесвятійший патріарх побажав нашій країні миру, а мені успіхів та розвитку нашої громадської організації. Мене найбільше вразила скромність патріарха та священнослужителів, я не побачив коштовного дорого хреста на шиях чи дорогих автівок біля храму», – підсумовує Ігор Дмитрук.

Крім того, пан Ігор познайомився з одним із помічників Вселенського патріарха, який виявився українцем у 3 поколінні емігрантів із України. Його дідусь виїхав до Канади з України напередодні Другої світової війни. Однак священнослужитель не втрачає національної самоідентифікації.

Ігор Дмитрук зі Вселенським патріархом Варфоломієм
Ігор Дмитрук зі Вселенським патріархом Варфоломієм

Богдан Стрикалюк (праворуч) та перекладач Ільхам Мірак
Богдан Стрикалюк (праворуч) та перекладач Ільхам Мірак

 

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНИЙ

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024