стрічка

У ковельському музеї відкрили експозицію, присвячену 100-річчю Соборності України

20 Січня 2019, 14:17
У ковельському музеї відкрили експозицію, присвячену 100-річчю Соборності України 1063
У ковельському музеї відкрили експозицію, присвячену 100-річчю Соборності України

Тематичну експозицію, присвячену 100-річчю Соборності України, відкрили в історичному музеї у Ковелі.

Про це повідомляється на сайті Ковельської міської ради.

В історії України є події, які за своїм історичним значенням доленосні. Одна з них – соборність України. Українська революція 1917-1921 рр. – одна з найважливіших сторінок історії новітньої доби. Від 1917 року боротьба українського народу за своє визволення не припинялася аж до здобуття незалежності України у 1991 році.

Для українського народу, позбавленого власної державності і розділеного між могутніми імперіями, ідея соборності завжди була визначальною. Ще в середині XIX ст. перші українські політичні організації у Західній та Наддніпрянській Україні наголошували на єдності 15-мільйонного українського народу та нероздільності його земель. Наприкінці XIX ст. ідея соборності стала наріжним каменем в ідеологічних деклараціях більшості українських політичних партій і громадських організацій. Однак можливості для її втілення відкрила Перша світова війна. Розпад Російської та Австро-Угорської імперій сприяв появі нових держав.

У січні 1918 року незалежність проголосила Українська Народна Республіка, а в листопаді 1918-го постала незалежна Західно-Українська Народна Республіка. Лідери останньої ініціювали об’єднання. Західноукраїнська делегація розпочала переговори з гетьманом Павлом Скоропадським, а згодом продовжила з Директорією УНР.

1 грудня 1918 року представники обох урядів у пасажирському вагоні на станції Фастів підписали «передвступний договір». У ньому зобов’язалися найближчим часом довершити злуку УНР і ЗУНР «в одну державну одиницю».

22 січня 1919-го року на Софіївській площі в Києві відбулося офіційне проголошення Акта Злуки. Наступного дня Всеукраїнський Трудовий Конгрес офіційно затвердив об’єднання західно- та східноукраїнських земель в одній державі. Це стало тим кульмінаційним моментом Української революції 1917-1921 років, який призвів до остаточного пробудження української свідомості після кількох століть поневолення.

Війна стала головною причиною, чому не вдалося реалізувати Акт Злуки.

У лютому 1919 року урядові установи УНР змушені були залишити Київ, який зайняли більшовики. Згодом більшу частину Західної області УНР окупували польські війська., Північну Буковину – румунські, Закарпаття відійшло до Чехословаччини.

У Ковельському історичному музеї розгорнута тематична експозиція «Соборність українського духу», присвячена 100-річчю Соборності України.

На виставці представлені документи, книги, світлини, плакати, які ілюструють історичні події проголошення незалежності УНР, бою під Крутами, діяльності Синьожупанної дивізії Армії УНР і об’єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року в Соборну Україну. Окремі фотоматеріали висвітлюють діяльність Народного Руху України у 1989-1991 роках.

Події Української революції 1917-1921 років перегукуються із Революцією Гідності 2014 року, зокрема з подіями 22 січня 2014 року, коли злочинний режим здійснив перші вбивства мітингувальників на Київському Євромайдані. Сьогодні особливо важливо не повторювати тих прикрих військово-політичних помилок, які призвели до втрати Україною незалежності та загарбання її території Росією.

Метою виставки є поширення знань про історію нашого краю як невід’ємної частини єдиної України, формування громадської та політичної культури населення, виховання у громадян поваги до національно-демократичних традицій нашої країни.

Виставка «Соборність українського духу» діятиме до 12 лютого 2019 року в дні роботи музею.

 



Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024