Вакцина проти кору

У Луцьку пропонують не пускати у школу дітей, які не мають щеплень проти кору

19 Січня 2019, 11:06

Для того, щоб забезпечити безпечне освітнє середовище у Волинських школах пропонують обмежувальні заходи щодо дітей без щеплень проти кору.

У Луцьку найвищий рівень захворюваності на кір та найнижчий рівень вакцинації в області, – інформує Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук зазначив, що ситуація зі спалахом кору в області має тенденцію до збільшення:

«У Луцьку – найвищий рівень захворюваності. При цьому, рівень вакцинації в обласному центрі – найнижчий в області. По жодній віковій позиції не забезпечено охоплення запланованих обсягів щеплень. Тоді, як більшість територій області за останніх 2 місяці досягли встановленого законодавством колективного імунітету на рівні не менше 98 %», – зауважив Сергій Дмитрович.

Посадовець додав, що ситуація із розповсюдженням кору у Луцьку потребує координації та узгодженості дій органів управління освітою, медиків та епідеміологів задля ефективних протиепідемічних заходів, а саме: підвищення рівня імунізації дітей, зокрема, серед найуразливішої групи у віці 7-14 років, обмеження відвідування освітніх закладів не щеплених дітей, робота із відмовниками від щеплень, вакцинація дорослих із групи ризику.

Проаналізувавши епідситуацію із захворювання на кір в обласному центрі, керівниця ДУ «Волинський обласний лабораторний центр» Наталія Янко наголосила на недостатній якості та обсягах протиепідемічних та профілактичних заходів в освітніх закладах міста.

«Продовження канікулярного періоду, рівно ж як і карантин, у випадку із захворюванням на кір не є ефективним засобом впливу на епідситуацію з причини тривалого (21 день) інкубаційного періоду хвороби та довгого періоду зберігання вірусу в навколишньому середовищі. Окрім того, перебуваючи на канікулах, діти все одно контактують між собою», – промовила Наталія Вікторівна.

За її словами, єдиним ефективним засобом впливу на рівень захворюваності на кір є формування колективного імунітету, тобто рівень вакцинації повинен сягати 98 %. Для цього необхідно вакцинуватись за календарем. Варто зазначити, що надолужити пропущені щеплення в закладах охорони здоров’я за місцем проживання можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі із груп ризику.

Тож начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк зауважив, що в області достатня кількість вакцини від кору. Проте, вимоги з імунізації стосуються не лише кору. Найближчим часом прогнозується поширення дифтерії, від ускладнень якої рівень смертності сягає 50 %, а рівень інвалідизації – до 40 %.

Начальниця управління освіти, науки і молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна озвучила оперативну інформацію про рівень вакцинації у розрізі загальних освітніх закладів Луцька та наголосила на необхідності запровадження обмежувальних заходів щодо дітей без щеплень.

«Ми повинні забезпечити у школах безпечне освітнє середовище – не допускати до навчання не вакцинованих дітей. При цьому права дітей на здобуття освіти не порушимо, оскільки існують альтернативні форми навчання: індивідуальна, дистанційна, сімейна форми здобуття освіти або екстернат. При цьому, закон передбачає, що відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні не нижче стандартів освіти несуть батьки», - зазначила Людмила Володимирівна.

Не менш важливим є виконання наказу МОН про вакцинацію педагогічних працівників та обслуговуючого персоналу. Так, на нараді зауважили про персональну відповідальність директорів шкіл, відповідно до закону України «Про освіту», за організацію безпечного освітнього середовища.