стрічка

У Луцьку пропонують не пускати у школу дітей, які не мають щеплень проти кору

19 Січня 2019, 11:06
Вакцина проти кору 924
Вакцина проти кору

Для того, щоб забезпечити безпечне освітнє середовище у Волинських школах пропонують обмежувальні заходи щодо дітей без щеплень проти кору.

У Луцьку найвищий рівень захворюваності на кір та найнижчий рівень вакцинації в області, – інформує Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук зазначив, що ситуація зі спалахом кору в області має тенденцію до збільшення:

«У Луцьку – найвищий рівень захворюваності. При цьому, рівень вакцинації в обласному центрі – найнижчий в області. По жодній віковій позиції не забезпечено охоплення запланованих обсягів щеплень. Тоді, як більшість територій області за останніх 2 місяці досягли встановленого законодавством колективного імунітету на рівні не менше 98 %», – зауважив Сергій Дмитрович.

Посадовець додав, що ситуація із розповсюдженням кору у Луцьку потребує координації та узгодженості дій органів управління освітою, медиків та епідеміологів задля ефективних протиепідемічних заходів, а саме: підвищення рівня імунізації дітей, зокрема, серед найуразливішої групи у віці 7-14 років, обмеження відвідування освітніх закладів не щеплених дітей, робота із відмовниками від щеплень, вакцинація дорослих із групи ризику.

Проаналізувавши епідситуацію із захворювання на кір в обласному центрі, керівниця ДУ «Волинський обласний лабораторний центр» Наталія Янко наголосила на недостатній якості та обсягах протиепідемічних та профілактичних заходів в освітніх закладах міста.

«Продовження канікулярного періоду, рівно ж як і карантин, у випадку із захворюванням на кір не є ефективним засобом впливу на епідситуацію з причини тривалого (21 день) інкубаційного періоду хвороби та довгого періоду зберігання вірусу в навколишньому середовищі. Окрім того, перебуваючи на канікулах, діти все одно контактують між собою», – промовила Наталія Вікторівна.

За її словами, єдиним ефективним засобом впливу на рівень захворюваності на кір є формування колективного імунітету, тобто рівень вакцинації повинен сягати 98 %. Для цього необхідно вакцинуватись за календарем. Варто зазначити, що надолужити пропущені щеплення в закладах охорони здоров’я за місцем проживання можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі із груп ризику.

Тож начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк зауважив, що в області достатня кількість вакцини від кору. Проте, вимоги з імунізації стосуються не лише кору. Найближчим часом прогнозується поширення дифтерії, від ускладнень якої рівень смертності сягає 50 %, а рівень інвалідизації – до 40 %.

Начальниця управління освіти, науки і молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна озвучила оперативну інформацію про рівень вакцинації у розрізі загальних освітніх закладів Луцька та наголосила на необхідності запровадження обмежувальних заходів щодо дітей без щеплень.

«Ми повинні забезпечити у школах безпечне освітнє середовище – не допускати до навчання не вакцинованих дітей. При цьому права дітей на здобуття освіти не порушимо, оскільки існують альтернативні форми навчання: індивідуальна, дистанційна, сімейна форми здобуття освіти або екстернат. При цьому, закон передбачає, що відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні не нижче стандартів освіти несуть батьки», - зазначила Людмила Володимирівна.

Не менш важливим є виконання наказу МОН про вакцинацію педагогічних працівників та обслуговуючого персоналу. Так, на нараді зауважили про персональну відповідальність директорів шкіл, відповідно до закону України «Про освіту», за організацію безпечного освітнього середовища.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024