стрічка

Подробиці подій у Красноволі: скільки прихильників МП було наспраді і чому не пустили Нафанаїла

14 Січня 2019, 12:53
Свято-Михайлівський храм села Красноволя 2596
Свято-Михайлівський храм села Красноволя

Щедрий вечір у Красноволі став топ-темою святкового інформпростору: люди не впустили до церкви представників УПЦ МП на чолі з єпископом Луцьким і Волинським Нафанаїлом.

Нагадаємо, раніше, громада вирішила перейти в Православну церкву України.

Офіційні коментарі від єпархії не забарилися: прес-секретар Олег Точинський повідомив, що разом з духовенством не впустили і парафіян. За його даними, в селі залишається близько 50 прихильників УПЦ, які стабільно відвідують храм, – пише ІА «Конкурент».

«Сьогодні прихильники ПЦУ села Красноволя Маневицького району захопили місцевий Свято-Михайлівський храм та не впустили всередину ні настоятеля, ні керуючого єпархією», – написав Точинський у Facebook.


Однак, у селі по-іншому інтерпретують події. Наприклад, очевидці події надали редакції Район.Маневичі фото, де чітко видно, що прихильників МП зібралося не більше десятка. Натомість парафіян, які підтримують ПЦУ значно більше.


Колеги з інших ЗМІ також дізнавалися подробиці події. Також сільський голова Федір Світач, розповів журналістам «12 каналу»що прихильників УПЦ в селі не більше 30 людей, які регулярно відвідують служіння в храмі.

«Рішення громади було зібрати підписи. Зібрали підписи, до мене як до очільника прийшли: яку я церкву підтримую. Особисто моя думка: Православна церква України і рішення громади. Я зобов'язаний підтримувати рішення громади, бо я обраний громадою», – сказав керівник села.

Читайте також: Маневиччина: спроба залишити громаду в Російській православній церкві не вдалась

Настоятель храму отець Андрій не підтримав переходу до ПЦУ. Хоча красноволівці просили священика змінити рішення. У неділю, 13 січня, селяни зустріли священика під дверима храму колядками та запевнили, що служба відбудеться лише після згоди настоятеля перейти до ПЦУ. Прихожани розділились на дві групи: одні проти, інші – за, – пише «Волинь24».

«Зібралася громада вранці біля храму. Прийшов настоятель Андрій Геналюк. Його запитали: в якій він церві? Він сказав: Українській православній церкві. Я уточняю: Московського патріархату? Він каже: так, Московського патріархату. Люди запитали: будете, батюшка, переходити разом з громадою, чи не будете? Він сказав: не буду переходити», – у коментарі «Першому»розповів сільський голова.

Після цих слів, люди стали перед входом і сказали: «Якщо ви не переходите, ми до церкви вас не пустимо».

«Хороший батюшка, ми проти нічого не маємо. Хочемо, щоб він з нами залишився. А він проти. Він не хоче переходити до української церкви», – прокоментувала прихожанка Ірина.

Згодом на подвір’я церкви з’їхалися настоятелі храмів із сусідніх сіл і сам владика Нафанаїл, єпископ Волинської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. Нафанаїл та його прибічники намагались переконати громаду не переходити у Православну церкву України. Але більшість людей стояли на своєму.

Після тривалої дискусії прихожани та представники духовенства дійшли спільного рішення: змінити настоятеля храму.

«Його не виганяють, хоче – хай переходить і хай буде з нами. Ніхто його не виганяє, а як не хоче – ну то друге діло», – сказала прихожанка Катерина.

Отець Андрій служить у цьому храмі тринадцять років. На таке рішення громади відреагував спокійно, адже ще до цих зборів знав про наміри громади перейти в ПЦУ. Втім, мав надію на продовження служіння зі своєю невеликою (близько тридцяти людей) громадою.

«Під час усіх подій аудіо і відеофіксацію вели священники УПЦ (МП), якщо реально було захоплення, чи щось не так як коментував я чи сільський голова, то нехай це покажуть. Я обіцяю їхнє, якщо воно не змонтоване відео показати на своїй сторінці! Якщо ж вони просто будуть усіх звинувачувати, але відео не покажуть, значить вони обманюють!», – прокоментував голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк.

Опісля люди зайшли до церкви, де благочинний ПЦУ Андрій Закидальський відслужив молебень. Настоятеля Свято-Михайлівського храму призначать впродовж тижня.

Читайте також: як Петро Ратенський з Волині переніс Київську митрополію у Москву і що з того вийшло

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024