стрічка

Як владика Михаїл колядував з Порошенком

07 Січня 2019, 18:47
1251

Відзначаючи разом із волинянами Різдво Христове та створення Православної церкви України, митрополит Луцький і Волинський Михаїл розповів, як, отримавши Томос, можновладці колядували у літаку разом з українськими архієреями.

Літургія у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Луцька відбулася у свято Різдва Христового 7 січня. Про це пише Волинь.Онлайн.

Разом зі священиками з Різдвом Христовим вірян вітали представники влади, а митрополит Михаїл, який особисто був свідком отримання Томосу у Стамбулі, відзначив роль Президента у процесі створенні Православної церкви України.

«Найбільша подяка тим, хто довів цю справу до кінця. Теперішній Президент Петро Порошенко справу довів до кінця. Честь і хвала йому за це, але все це – завдячуючи вашим молитвам, молитвам мільйонів віруючих, тому що голос народу – це голос Божий», – звернувся Михаїл до прихожан, згадавши, що екс-президенти Леонід Кравчук та Віктор Ющенко також працювали над створенням незалежної церкви в Україні.

Владика відзначив, що різдвяна радість для українців цього року є повною, адже вона поєднана з радістю визнання української церкви світовим православ’ям. Опоненти, за його словами, тепер втратили останній аргумент, адже раніше вони говорили, що українська церква невизнана, тому що не має Томосу. Нині, як висловився Михаїл, «засяяла п’ятнадцята зірка в сузір’ї православних церков світу і ця зірка – українська».

Голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко також наголошував на важливості побудови незалежної церкви та залучення у неї тих вірян, які поки що не йдуть до українських храмів. Він запевнив, що це не політична чи передвиборча технологія. На закиди недоброзичливців про те, що держава не має втручатися у справи церкви, він нагадав, про декрет Сталіна, який свого часу став «томосом» для російської православної церкви. Зневажаючи Сталіна, з його слів, не треба зневажати себе і новостворену українську церкву.

Виконувач повноважень Луцького міського голови, секретар міськради Григорій Пустовіт зауважив, що символічно те, що народження української церкви відбулося у свято Різдва Христового. Українська церква, з його слів, з’явилася для того, щоб дати українцям надію, що Україна зможе здобути перемогу у війні, ми зможемо побудувати державу, якою усі пишатимуться.

Як і щороку, святкування у храмі завершували спільною колядою священиків та мирян. Перед тим, як подякувати Богу колядками, владика Михаїл розповів про те, що лишилося «за кадром»  під час подорожі у Стамбул для отримання Томосу. У Київ архієреї поверталися одним літаком з Президентом.

«Нам дають перекусити якісь бутерброди, а ми запитуємо: а кутя де? Ми почали колядувати, без куті, і тут виникла ідея – ходімо заколядуємо до Президента, може щось заробимо. Поки ми там говорили між собою, спецслужби добре працюють, слідкували за нами і сказали Президенту. Поки ми думали, як колядувати, Президент до нас з колядою прийшов»,– розповів Михаїл.

За його словами, Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій та представники духовенства разом колядували аж до моменту, коли настав час сідати у Борисполі.

Владика також подякував делегації волинян, які перебували у Стамбулі, спеціально прибувши туди з Волині за власні кошти. Їхня небайдужість найбільше втішила митрополита.

Читайте також: Волиняни їздили на вручення Томосу до Стамбулу










 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром