стрічка

Як під Ковелем будували канал 90 років тому

08 Січня 2019, 10:04
Будівництво каналу ім. Президента Ігнація Мосьціцького,  1929 рік 3667 Джерело: audiovis.nac.gov.pl
Будівництво каналу ім. Президента Ігнація Мосьціцького, 1929 рік

Штучна водна артерія пов’язувала річку Буг із басейнами річки Прип'яті і мала утворити водну дорогу з Чорного Моря до Балтики.

Інформації про такий канал вкрай мало. В одному із найбільших цифрових архівів Польщі вдалось натрапити на цікаву світлину, датовану 1929 роком. У коментарі до фото було вказано, що це будівництво каналу імені Президента Ігнація Мосьціцького. Що стало відомо в результаті пошуків?

По-перше, такий канал на Волині й справді розпочали будувати в 1929 році. Канал ім. Президента Mościckiego мав стати важливою інвестицією II Речі Посполитої на Волинь.  Назва каналу походить від імені третього польського президента Ігнація Мосьціцького, роки каденції якого припадають на 1926-1939 роки.

Перед початком будівництва у 1929 році, було створено спеціальну водну спілку, яка мала профінансувати 30% будівництва, інші кошти виділялись через  розпочато будування, яке мало бути профінансоване в 30 відсотках через місцеве самоврядування і центральний бюджет.  

Однак через кілька років робіт, інтерес до будівництва в інвесторів втратився, і будівництво припинили. Виявилося, що нова водна дорога з Чорного Моря до Балтики через канал, була скоріше нездійсненною мрією амбітних авторів ідеї. Канал, щоправда, міг відіграти місцеву роль, але через технічні проблеми і територію, яка мала свої складнощі, проект зупинили.


 

Противниками прокладання каналу були рибні господарства, які помітили, що будівництво каналу вплинуло на рівень води в місцевих водоймах. Рибні господарства Волині вимагали відшкодувань. Отож можна сказати, що саме рибалки затримали дуже престижну інвестицію на Волинь.  

Читайте також: Як про поліське село зняли фільм у 1938 році. ВІДЕО

Відомо, що волинське озеро Ритець з'єднане каналом Мосціцького з річкою Західний Буг, через який відбувається постійний стік води.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024