стрічка

Амбітні плани озерного краю: в Шацьку відбулася Рада регіонального розвитку

28 Грудня 2018, 16:17
1065

У Шацьку відбулася Рада регіонального розвитку, на якій не лише підбили підсумки минулих років, а й напрацювали новітні підходи у сфері регіонального розвитку.

Засідання Ради відбулося 27 грудня під керівництвом голови районної державної адміністрації Василя Голядинця. Також роботі засідання взяли участь Олег Мазур, головний спеціаліст управління житлово-комунального господарства департаменту регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Волинської ОДА, заступники голови РДА Віктор Плейтух та Володимир Бугайчук , голова Шацької районної ради Сергій Карпук, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації,  керівники деяких підприємств, установ і організацій району, голови селищної і сільських рад, представники бізнесу та громадськості району.

Відкрив засідання Ради регіонального розвитку району Василь Голядинець, та розповів, що наразі запланували перспективи розвитку на 2019-2021 роки, адже технічний розвиток швидкими темпами іде вперед, і тому щось планувати на більш тривалий термін фахівці не радять.

З вітальним словом перед присутніми виступив Сергій Карпук. За його словами, для успішного розвитку району потрібно дві складові: фінансовий ресурс та правильні управлінські рішення, щоб правильно розподілити цей ресурс та обрати шляхи розвитку нашого краю. Сьогодні вектором розвитку району та пріоритетом є сфера туризму, тому увагу потрібно зосередити на збільшенні власних надходжень, залученні інвестицій та бізнесових структур, оскільки район, як і інші регіони області, є дотаційним.

Василь Голядинець розповів про основні соціально-економічні показники та головні досягнення розвитку району за 2014-2018 роки, підбив підсумки із впровадження ключових реформ (децентралізації, медичної та освітянської), ініційованих Президентом України Петром Порошенком.

«У реалізації численних проектів та усіх ініціатив Шацький район відчуває вагому підтримку обласної державної адміністрації та її голови Олександра Савченка. Бачимо, що завдяки цьому району вдається залучити на свій розвиток мільйонні інвестиції як на будівництво школи, амбулаторії в селі Піща, так і на будівництво та реконструкцію доріг, зокрема, тої ж таки центральної дороги біля набережної в селі Світязь», - наголосив голова адміністрації.

Також керівник виконавчої гілки влади окреслив основні завдання на період 2019-2021 років. За словами Василя Голядинця, перспективи розвитку району включають будівництво дорожньої та соціальної інфраструктури, туристично-рекреаційної сфери, розвиток сільського господарства (ягідництво). Планують в районі побудувати та капітально відремонтувати сім доріг, шість закладів соціальної сфери (серед яких – дві школи,  два дитсадки, амбулаторія та районний Будинок культури). Основні завдання у сфері туризму – завершити реалізацію великого інфраструктурного проекту з каналізування населених пунктів навколо озера Світязь, зробити бальнеологічні дослідження та домогтися таки будівництва пункту пропуску «Адамчуки-Збереже».

«Польська сторона поставила умову: до пункту пропуску мають бути асфальтовані дороги та відповідні комунікації. Як бачите, над цим працюємо, запланувавши будівництво дороги до Адамчуків. Розробили проектно-кошторисну документацію по території пункту пропуску та прилеглої території, внесли зміни до генплану села. Будемо працювати з обласною адміністрацією, Києвом та польськими колегами, аби втілити давно задумані плани», - розповів голова РДА.

Директорка санаторію «Лісова пісня» Руслана Дибель запропонувала внести в перспективний план  розвитку Шацького району добудову спортивно-оздоровчого комплексу з басейном у санаторії, адже залучити кошти на його добудову намагаються більше чотирьох років. Окрім того, санаторій є одним з найбільших платників податків до бюджету району та громади, та увійшов в десятку кращих санаторіїв  України по реабілітації та професійному лікуванню, відповідно потребує подальшого розвитку.

Про те, що зробили у Шацькій громаді з початку її створення, та планами на майбутнє поділилася Людмила Цевух, виконуюча обов’язки голови Шацької селищної ради (ОТГ).

«Наше завдання – зробити життя жителів громади комфортним, розвиваючи її інфраструктуру, комунальне підприємство, школи та садочки, зберегти екологію краю. У планах - і проектна діяльність громади, завдяки чому покращимо туристичну інфраструктуру, і залучення до розвитку нашого краю молоді, створивши молодіжну раду», - відзначила керівниця громади.

Також планами на майбутнє поділилися Василь Матейчик, заступник директора з наукової роботи Шацького національного природного парку, Микола Кузнєцов, головний лісничий Шацького ДП УДЛГ, Михайло Поліщук, директор  ТзОВ «Шацький молокозавод».

На завершення засідання Василь Голядинець наголосив на тому, що реформи, які втілюються в життя у нашій країні, не мають зворотності, а успіхи, здобуті в процесі об'єднання громад  підтверджують правильний шлях до розвитку та процвітання району.

Представник обласної державної адміністрації Олег Мазур подякував усім за роботу.

 «Я дякую за вашу працю та честь бути присутнім на Раді регіонального розвитку саме у Шацьку, адже всім відомо, що Шацьк – перлина Волинського краю. Плани, про які я почув сьогодні, справді потребують підтримки обласного керівництва та держави», - відзначив обласний посадовець.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024