стрічка

Ірина Констанкевич: «Мінфін пропонує закривати школи, щоб вирішити проблему із заборгованістю із зарплат учителям»

28 Грудня 2018, 09:34
Ірина Констанкевич 816
Ірина Констанкевич

Рішення уряду про перерозподіл 200 млн грн для закриття заборгованості із зарплат учителям лише частково вирішує проблему виплат. Про це заявила народний депутат України від «УКРОПу» Ірина Констанкевич під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

«УКРОП звернувся до Міністерства фінансів та Міністерства освіти щодо затримки із виплатами зарплат учителям, про що нам стало відомо під час роботи на мажоритарних округах. Ми одержали відповідь від Мінфіну, що на 1 січня 2019 року очікується дефіцит із зарплат у розмірі 1 млрд грн. Ця заборгованість буде у 13 областях і Києві. Уряд уже перерозподілив понад 200 млн грн на закриття заборгованості з виплат. Але це тільки п’ята частина, і вона лише частково вирішує проблему», – наголосила вона.

Нардеп від «УКРОПу» зазначила, що для закриття заборгованості з виплат Мінфін у своїй відповіді пропонує оптимізувати освітню мережу, зокрема закрити чи реорганізувати малокомплектні школи.

«Підхід, який пропонує Мінфін, – неправильний. Області, де наявна заборгованість, є прикордонними. І вони є буфером перед можливою агресією чи експансією. Якщо закриємо школи, то зробимо ці території вільними для ворога. Крім того, профільний закон про освіту чітко передбачає заборону на закриття малокомплектних початкових шкіл», – підкреслила Ірина Констанкевич.

За її словами, заборгованість є порушенням з боку уряду гарантованих Конституцією України соціальних зобов'язань. Нардеп також вважає, що проблема виникла через те, що Кабмін відтермінував ці виплати.

«Уряд цікавить лише економія грошей, освіта для нього не є пріоритетом. Без фінансів на навчання школярів та соціальні потреби вчителів реформа освіти приречена на поразку», – заявила вона.

Разом з тим представниця «УКРОПу» зауважила, що ухвалений держбюджет на 2019 рік передбачає дискримінацію в питанні фінансування освітньої галузі.

«На силовий блок кошти є. А для впровадження проекту «Нова українська школа» в бюджеті на наступний рік передбачено менше коштів, ніж у 2018-му. Наступного року на потреби цієї програми має бути виділено 2 млрд грн, а передбачено 800 млн грн», – резюмувала нардеп.

Дарина ТИХА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024