стрічка

Книга – спосіб для журналіста капіталізувати своє ім’я, - Андрій Яніцький у Луцьку

31 Грудня 2018, 11:10
1085

Економічний журналіст Андрій Яніцький на West Media Forum 2018 дав колегам інструкцію як написати книгу.

Андрій є співавтором масштабного розслідування про ПриватБанк , яке вже двічі перевидавали. 

«Приватна історія. Зліт і падіння найбільшого приватного банку України» здобула неабиякий успіх не тільки серед фахівців, а й серед людей, далеких від банківських справ.

Більше про книгу читайте у матеріалі: Пастка від Коломойського, кримські бандити, реклама Сердючки та інші причини почитати книгу «Приватна історія»

Андрій Яніцький має 12 років досвіду роботи у економічній журналістиці, 9 років очолював відділ економіки видання «Лівий берег». У 2017 році за версією інвесткомпанії ICU був визнаний кращим фінансовим журналістом України.

Також Андрій Яніцький відстежує процеси у окупованому Криму, зокрема є керівником проекту «Диктофон» (аудіопередачі про Крим). Був послом в Україні сервісу з візуалізації даних Infogr.am.

«Журналіст має капіталізувати своє ім’я і намагатися зберегти свій досвід  в більш серйозному форматі ніж, наприклад, стаття», – розпочав виступ Андрій Яніцький.

Перший і головний крок – це ідея і її реалістичністю.

«Тема має захоплювати вас особисто. Змушуйте себе сідати і писати. Звісно, ідея має захоплювати не тільки вас, а ще й видавців»,  – переконує автор. 

З досвіду журналіста, співпраця з видавцями  - половина успіху.  Їх треба запевнити у тому, що тема майбутньої книги справді продається. Тоді залишиться лише спостерігати, які видавництва погодяться взятися за проект та вибрати те, чиї умови вам подобаються найбільше.

«Можливо, у вас не буде якихось технічних можливостей, не вистачає часу, джерел інформації. Тоді треба пошукати іншу тему», – розповів Яніцький.

«Ділові» спікери West Media Forum 2018 Андрій Маштаков, Наталія Міняйло, Андрій Яніцький
«Ділові» спікери West Media Forum 2018 Андрій Маштаков, Наталія Міняйло, Андрій Яніцький

Важливим кроком створення якісного продукту є адекватне розмежування робочого і неробочого часу.

«До написання книжки треба підготуватися технічно, це надзвичайно важливо. Технічна робота має бути впорядкованою», – запевнив журналіст.


Книжка потребує не лише колосальних зусиль, але й чимало коштів.  Навіть якщо видавці погодилися взяти на себе всі витрати, це не означає, що не треба буде вкладати зовсім нічого.

«Найскладніше в цій роботі – не написати книжку, а погодити усі деталі, наприклад вибрати обкладинку», – переповідає журналіст нюанси художньо-технічного оформлення.

Останній крок – знайомити  свою книгу з її потенційними читачами. Поширення у соцмережах, зустрічі у книгарнях – усе це дуже важливо.

«У видавця таких книжок – двісті-триста, а у вас – одна, чи може, друга, тож ви точно більше у цьому зацікавлені», – порадив Андрій Яніцький.

Більше читайте у матеріалі: У Луцьку відгомонів третій West Media Forum

Коментар