стрічка

«Стояло питання: або я і моє его, або Україна», — владика Михаїл про відмову балотуватися на митрополита Єдиної церкви

18 Грудня 2018, 13:49
Митрополит Луцький та Волинський Михаїл 1692
Митрополит Луцький та Волинський Михаїл

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл поділився враженням від подій, що відбувалися під час Об’єднавчого собору.

Про це йшлося 18 грудня під час прес-конференції владики.

«Це були довгі складні переговори. Найперша процедура, яку ми мали пройти на об’єднавчому соборі, це розпуск Київського Патріархату на помісному соборі УПЦ КП... для того ми зібралися в храмі Тепла Софія, що поряд з Софіївським собором. Дуже довго він не міг розпочатися через відсутність Філарета (предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, - ред.)», — розпочав Михаїл.

За його словами, коли Філарет прибув, то заявив, що представники Собору можуть програти у виборі предстоятеля Єдиної помісної церкви, бо є інший кандидат, який може перемогти Єпіфанія. Цим кандидатом був митрополит Михаїл.

«І, заважаючи на те, що Єпіфаній може програти, то він не буде розпускати Київського Патріархату і не братиме участі в Об’єднавчому соборі. Після цього між Філаретом і мною були дискусії, в результаті чого, не домовившись ні про що, частина делегатів покинули Теплу Софію та пішли в Софіївський Собор», — додав владика. 

Арбітром ситуації спробував стати голова ВРУ Андрій Парубій, який закликав шукати вирішення. «На що я запитав: а де ж правда? Для чого затягувати ситуацію, бо поведінка однієї особи – це затягування ситуації в глухий кут» — каже владика.   

Також Михаїл зауважив, що потім його запросили на кілька зустрічей з президентом Петром Порошенком. Перша відбулася у Софії Теплій і тривала орієнтовно 20 хвилин.

«Не можу сказати про що ми говорили, бо про розголошення мають вирішити всі учасники розмови. Скажу одне, у президента була позиція: давайте домовлятися, бо це важливе питання для України. Потім ми ще разів 4 говорили в Софії Київській», — додав Миїхал. Він зауважив, що влада не втручалася в церквоні справи, а лише забезпечувала всім необхідним.

Ситуація заходила в глухий кут, бо митрополит Луцький та Волинський відмовився знімати свою кандидатуру.

«Тоді повстала дилема. Якщо я стою на своєму, діючи в рамкам закону, і йду до кінця, але натомість друга частина може покинути Собор, та частина, яка підтримувала Філарета. Наслідки для мене були цілком зрозумілі. Знову розділення, будуть казати, що «хахли» не можуть домовитися, знову російське торжество. Стояло питання або я і моє его, або Україна. Тому я прийняв рішення, що Україна понад усе», — мовив Михаїл.

За його словами, «шантаж патріарха» породив таке рішення. «Бачите, результат позитивний. Церква об’єдналася, я радий за українське суспільство. Українці з цієї хвилини великі. Вони можуть народжувати здоровий глузд у всіх верствах населення», — резюмував владика.

Читайте також: «Головна задача — об’єднати усіх православних України», — Митрополит Луцький і Волинський Михаїл

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024